Annons:

Flera stängda butiker i Hultsfred – riksdagsledamoten är tydlig: ”Kan bara försköna miljön”

Socialdemokraternas riksdagsledamöter från Kalmar län, Nermina Mizimovic och Tomas Kronståhl, fick en rundvandring i centrala Hultsfred av Pär Kågefors. Foto: Ossian Mathiasson

Flera stängda butiker i Hultsfred – riksdagsledamoten är tydlig: ”Kan bara försköna miljön”

Det är flera butiker i centrala Hultsfred som har lagt ner sin verksamhet.  Två socialdemokratiska riksdagsledamöter Nermina Mizimovic och Tomas Krånståhl fick bevittna butiksdöden.
– En kommun kan inte sänka hyror eller liknande för butiker utan deras arbete handlar om att stärka Hultsfreds varumärke och försköna miljön, säger Tomas Krånståhl (S).

Annons:

Nyligen besökte två av Socialdemokraternas riksdagsledamöter från Kalmar län, Tomas Kronståhl och Nermina Mizimovic, Hultsfred och hade ett späckat program med flera inbokade besök. 

Dagen inleddes med info och rundvandring på Campus Hultsfred och avslutades med visning av Makerspace. Däremellan träffade Kronståhl och Mizimovic näringsutvecklaren Pär Kågefors för en promenad genom de centrala delarna av Hultsfred och ett samtal om möjligheter och hinder för utveckling. 

"Ska kännas som allas vardagsrum"

Promenaden fokuserade på makeover-projektet som ska ge huvudortens centrala delar ett nytt ansikte, likaså utvecklingen med flera nedlagda butiker i Hultsfred.

– Personligen tycker jag att det är ett väldigt bra grepp som Hultsfreds kommun tar där man förskönar miljön och skapar en vi-känsla och stolthet över kommunens centrum. Oavsett om man bor i Målilla eller Virserum så ska Hultsfreds centrum kännas som allas vardagsrum. Här ska det finns både service och flera olika mötesplatser, säger Tomas Kronståhl. 

Vad säger du om kommunens arbete?

– Jag tycker att det är helt riktigt, det är vad en enskild kommun kan göra. De kan inte sänka hyror för butiker eller liknande. 

"Sker en förändring i samhället"

Den ena butiken efter den andra har lagts ner i de centrala delarna av Hultsfred. Smått och Gott är senast i raden av butiker som har valt att kasta in handduken. 

– Jag tror att det sker en förändring i samhället. Det kan vara möjligt, precis som Pär Kågefors säger, att vi kommer i en ny era där vi börjar fundera på att handla mer på hemmaplan, tack vare den pågående miljödiskussionen. Det tror jag kan stärka en centralort som Hultsfred framöver, säger Kronståhl.

Vad säger du till kommuninvånarna som uttrycker oro och sorg för att butiker läggs ner?

– Det är klart att jag har förståelse för det men jag tror inte att det är unikt för Hultsfred. Vi ser att det händer lite överallt. Jag tror samtidigt att det kommer växa upp andra sorters butiker och mötesplatser. Det viktiga är att man har kvar mataffärer och klädbutiker som är nödvändigt. Jag tror att kommunen gör rätt som stärker mötesplatserna och ser till att det blir trevligt och snyggt och att man är stolt över sin bygd, säger Kronståhl. 

Finns det något som oroar dig?

– Det är otroligt viktigt att vi från statens sida tar vårt ansvar när det gäller infrastrukturen, det är avgörande aspekter. Då tänker jag framför allt på järnvägstrafiken. Vi har ändå järnvägstrafik som passerar Hultsfred och staten ska se till att den funkar. Man behöver inte vara forskare för att inse att Hultsfred hade varit en mer attraktiv boplats om vi hade haft betydligt bättre järnvägstrafik mellan Linköping och Kalmar. Då skulle man känna sig som en del av ett större sammanhang. 

Presenterade satsningar på Campus

Han inledde sin Hultsfredsdag med att ge Campus Hultsfreds glädjande besked om att Regeringen vill göra flera stora förändringar i vuxenutbildningen. 

– Det kommer bli lättare för en enskild kommun att starta yrkesvuxenutbildning som jag tror är väldigt viktigt. Vi får kanske fler nysvenskar i arbete och säkerställer den arbetsmarknad som finns på orten så man får kompetens som behövs. Det är väldigt efterlängtat, säger Kronståhl och fortsätter:

– Den som har störst behov av utbildning ska också prioriteras på Komvux. Det är ett nytt vuxenutbildningspaket med flera förändringar. 

Vad tar du med dig in i ditt fortsätta riksdagsarbete?

– Det är viktigt på en plats som Hultsfred att man kan säkra sin egen arbetsmarknad med att få hit de rätta utbildningarna som behövs. Det kan röra sig om yrkesvuxenutbildningar, yrkeshögskoleutbildningar och högskoleutbildningar. Samarbetet i Campus Småland är väldigt gott. Om jag jämför Hultsfred med Stockholm och andra orter så finns det ingen kö här för att uträtta sina ärenden. Det är tillgängligt, bra, fruktansvärt nära till naturen och en trygg miljö.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt