Annons:

Ännu en av polismördarna i Malexander släpps på fri fot

Andreas Axelsson, en av polismördarna i Malexander, släpps på fri fot år 2023. Foto: MostPhotos

Ännu en av polismördarna i Malexander släpps på fri fot

I november fick Tony Olsson sitt livstidsstraff tidsbestämt. Nu får ytterligare en av polismördarna i Malexander sitt straff tidsbestämt. Andreas Axelsson kan nu vara på fri fot 2023.

Annons:

Beslutet har fattats av Örebro tingsrätt och Axelsson får, precis som Olsson, sitt straff bestämt till 35 års fängelse. Han hade begärt 32 år, men domstolen går på åklagarens linje.

– Rättsmedicinalverket har bedömt att det är en låg risk för återfall, och vi har delat den bedömningen och konstaterat att det inte finns en konkret och beaktansvärd risk för återfall, säger Marinette Gustafsson, chefsrådman vid Örebro tingsrätt, till Aftonbladet.

Släpps efter två tredjedelar

Axelsson sitter nu på en anstalt med lägsta säkerhetsklassning och han har klarat bytet av anstalt utan anmärkning.

Tingsrätten anser att straffvärdet ligger på 35 år. Kriminalvården kan sedan fatta beslut om villkorlig frigivnig efter två tredjedelar av straffet. Det skulle ge 23 år och 4 månader i fängelse för Axelsson och en frigivning år 2023.

Domen från Örebro tingsrätt kan överklagas.

Uppmärksammat fall

Polismorden i Malexander är ett av de mest uppmärksammade rättsfallen i svensk kriminalhistoria. Efter att ha rånat Östgöta Enskilda Bank i Kisa 28 maj 1999 inleddes en intensiv jakt på de tre rånarna. Under en konfrontation i Malexander sköts två poliser – Olle Borén och Robert Karlström – till döds på nära håll med sina egna tjänstevapen.

Andreas Axelsson blev skadad under konfrontationen och fördes till vårdcentral där han sedan greps. Kompanjonerna Jackie Arklöv och Tony Olsson greps senare. Domen föll år 2000.

Astrid Gladh, mamma till Robert Karlström, sa såhär till vår tidning efter att Tony Olsson fick sitt straff tidsbestämt: 

– Jag är fortfarande omtumlad. Jag stod med kappan på mig och skulle iväg när TV4 ringde och gav mig beskedet i går förmiddags. Jag blev helt skakig och som förlamad. Det är chockerande att han ska få tidsbestämt straff. Han skulle aldrig få komma ut igen, säger hon.

Hela den artikeln kan du läsa här.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt