Annons:

Ja till fullmäktigemöten på distans – oklart hur det blir nästa gång

Fullmäktiges ordförande Anders Andersson samlade partiernas gruppledare efter måndagens sammanträde för att diskutera möjligheten att minska antalet ledamöter, från 45 till 23, på kommande sammanträde. Foto: Ossian Mathiasson

Ja till fullmäktigemöten på distans – oklart hur det blir nästa gång

Gårdagens kommunfullmäktige genomfördes med kort dagordning och rejält säkerhetsavstånd mellan ledamöterna. Sammanträdet i april kan dock genomföras på distans och med färre ledamöter. 
– Det var en fråga som kom upp i förra veckan, säger kommunfullmäktiges ordförande Anders Andersson (KD). 

Annons:

Måndagens kommunfullmäktige hölls som planerat men det var inte som vanligt. Den politiska församlingen var flyttad till Valhalls biosalong, dagordningen var nedkortad och med tanke på smittskyddsskäl var de närvarande ledamöterna utspridda över alla biostolar. 

Som avslutning på fullmäktiges dagordning fanns ett extrainsatt ärende om deltagande på distans på kommande sammanträden. 

– Det var en fråga som kom upp under den gångna veckan. Vi visste att det skulle fattas ett par ledamöter och då var vi tvungna att ta diskussionen angående en eventuell reducering av ledamöter eller deltagande via distans, säger kommunfullmäktiges ordförande Anders Andersson och fortsätter: 

– Min tanke är enbart att behålla proportionaliteten så att inga partier blir extra stora beroende på att vissa partier har svårare att ha full bemanning på grund av att man har folk i riskgrupper som inte vill delta. Därför har vi diskuterat att man kan ha ett mindre fullmäktige med 23 ledamöter samt deltagande på distans.

"Lite olika meningar"

Ledamöterna i fullmäktige sa utan några invändningar ja till möjligheten om att hålla sammanträden på distans framöver. Efteråt stannade de olika partiernas gruppledare kvar för att diskutera frågan om att dra ner antalet ledamöter i fullmäktige, från 45 till 23 ledamöter, för att minska risken för coronasmitta. 

– Det måste vara 23 närvarande ledamöter, antingen på plats i salen eller digitalt, för att fatta beslut. Varje parti ska fundera på saken i två veckor, sedan får vi se vad de har kommit fram till. Både Oskarshamns kommun och regionfullmäktige har redan gjort det, säger Anders Andersson. 

Hur lät första diskussionen?

– Det var lite olika meningar. En del tycker att det är jättebra att man gör det, andra tycker att det var ganska bra som vi hade det i dag (läs i går) med 39 av 45 närvarande ledamöter. 

Finns det tankar på att ha sammanträdet endast digitalt nästa gång?

– Vi har öppnat för det genom detta nya beslut och det ska vi titta på i kommunfullmäktiges presidium om man kan ha sammanträdet på ett digitalt sätt. 

"Vet inte vad som händer om en månad"

Det är tre fullmäktigesammanträden som återstår innan politikerna går på sommarlov och Anders Andersson vill inte spekulera i hur de kommande sammanträdena kommer se ut. 

– Nej, jag vill inte spekulera i det. Vi har avslutat måndagens fullmäktige och nästa steg är att diskutera hur vi sammanträder i april. Det blir antingen reducerat fullmäktige eller användning av digital teknik. I så fall finns en del ledamöter på plats samtidigt som en del ledamöter finns med digitalt. 

Kan det bli ett vanligt fullmäktigesammanträde?

– Det kan det absolut bli. Det beror på vad partierna tycker och hur läget ser ut. Vi vet inte vad som händer om en månad. 

Fullmäktigeförsamlingen sa också ja till att kommunstyrelsens möte inte ska vara offentliga fram till 30 juni 2020 med anledning av rådande situation. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt