Annons:

Man döms på nytt – men rätten låter straffet ingå i tidigare utdömd skyddstillsyn

En tidigare misshandelsdömd man från Hultsfred döms för grovt rattfylleri. I sin dom låter dock Kalmar tingsrätt det tillkommande brottet ingå i tidigare utdömd skyddstillsyn.

Annons:

Det var i mitten av november 2019 som mannen, som är i 35-årsåldern och hemmahörande i Hultsfreds kommun, stoppades av en polispatrull. Klockan var då ett på natten och mannen färdades på en enslig väg i en bil utan registreringsskyltar.

Polisen stannade bilen och fattade omgående misstankar om att föraren var berusad. Detta visade sig också stämma då han blåste 1,32 promille alkohol i utandningsluften.

23 avsnitt i belastningsregistret

Den åtalade mannen erkände gärningen och tillsammans med övrig bevisning ansåg tingsrätten åtalet vara styrkt.

Mannen förekommer under fler än 20 avsnitt i belastningsregistret under de senaste knappa 20 åren. Så sent som i oktober 2019 dömdes han av Göta hovrätt för grov misshandel, hemfridsbrott grovt brott och skadegörelse till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan och ett alternativstraff om ett år och fyra månader.

Ingen ytterligare påföljd

Tingsrätten dömer mannen för grovt rattfylleri, men väljer att tillämpa 34 kap. 3 § brottsbalken, som ger möjlighet att besluta att en tidigare utdömd påföljd ska avse också tillkommande brottslighet ”om den nyupptäckta brottsligheten är utan nämnvärd betydelse i jämförelse med den brottslighet som omfattas av den tidigare domen”.

Enligt tingsrättens dom ska alltså den tidigare utdömda skyddstillsynen även avse det tillkomna grova rattfylleriet. 

Mannen döms också att betala 800 kronor till brottsofferfonden samt stå för 5 000 kronor av de kostnader staten haft för mannens allmänna försvarare.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt