Annons:

LÄNET: Misstänktes ha dödat sitt barn – idag friades föräldrarna

I november 2019 avled en fyra dagar gammal flicka under en taxiresa mellan Kalmar och Kristianstad. Barnets föräldrar misstänktes för mord alternativt barnadråp, och mamman satt även häktad. Nu har åklagaren lagt ner förundersökningen och inga misstankar kvarstår mot föräldrarna.

Annons:

Det var i mitten av november i fjol som den lilla flickan skulle tas med taxi från länssjukhuset i Kalmar till ett sjukhus i Malmö. Syftet ska ha varit att kontrollera en krånglande höft samt ytterligare några värden på den nyfödda. Länssjukhuseti Kalmar fattat beslut om att färden inte skulle göras med ambulans, utan med taxi.

Några mil utanför Kristianstad upptäckte föräldrarna att flickan var livlös. Ambulans från Kristianstad tillkallades, och personalen konstaterade att flickan hade hjärtrytm men problem med andningen. Flickan avled senare på sjukhuset i Kristianstad.

Mamman häktades 

Efter dödsbeskedet vände paret hem till Kalmar där de senare greps och anhölls misstänkta för att ha orsakat sin dotters död.

Kammaråklagare Jeanette Boye begärde både mamman och pappan häktade, men vid häktningsförhandlingarna släpptes pappan medan mamman häktades skäligen misstänkt för barnadråp – den lägre misstankegraden.

Hon släpptes dock fri några dagar senare, och i dag kom beskedet att förundersökningen läggs ner och att det inte längre finns några brottsmisstankar mot föräldraparet. Närmare ett år senare alltså.

Åklagarens förklaring 

Till SVT förklarar kammaråklagare Jeanette Boye varför det tagit så lång tid att avskriva brottsmisstankarna.

– Det är rättsläkare i Lund som undersökt det här barnet, och man har gjort flera undersökningar för att kunna göra en så noggrann bedömning som möjligt, och omedelbart när jag fick utlåtandet från rättsmedicinska så kunde jag avskriva ärendet.

Hon vill dock inte berätta vad som gjorde att man misstänkte brott i samband med flickans död.

– Det är beklagligt att utredningen har tagit lång tid med hänsyn till familjen. Polis och åklagare har varit angelägna om att återkommande ha kontakt med rättsmedicinska i Lund för att påskynda det här utlåtandet.

På frågan vad man har fått för svar där, svarar Jeanette Boye:

– Att man har behövt göra undersökningen noggrannare och att de behövt ha den här tiden för att komma fram till ett utlåtande, säger hon till SVT.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt