Annons:

Man döms för att ha gjort motstånd och spottat på polisman

En man i 30-årsåldern döms till dagsböter för att ha spottat på en polisman under en pågående insats. Foto: Jakob Karlsson

Man döms för att ha gjort motstånd och spottat på polisman

En man i 30-årsåldern från Stockholmstrakten döms till 4 200 kronor i dagsböter för förgripelse mot tjänsteman och våldsamt motstånd på ett behandlingshem i Hultsfreds kommun i september 2018.

Annons:

Det var i slutet av september 2018 som polisen beordrades till ett behandlingshem med anledning av att personal anmält stökiga och narkotikapåverkade personer. 

När poliserna ville kroppsbesiktiga den misstänkte mannen började han göra motstånd genom att kränga med kroppen, dra sina armar och ben åt olika håll och försöka slita sig loss deras grepp.

Spottade på polismannens arm

De placerade honom i polisbilen och då började han kritisera polisernas arbete. Den ena polismannen fick därefter ta ett grepp och hålla fast den misstänkte mannen mot bilrutan. Kort därpå blev polismannen spottad på armen.

Den misstänkte mannen har varken kunnat erkänna eller förneka våldsamt motstånd och har förnekat förgripelse mot tjänsteman. Misstänkt har medgett att han spottat men hävdat att det inte varit riktat mot polismannen, något som tingsrätten tycker är märkligt. Han ska ha spottat i protest mot polisernas hantering av honom och spottat i ett mycket litet utrymme.

Oenig domstol avslog skadestånd

Han döms för våldsamt och motstånd och förgripelse mot tjänsteman och straffet blir 4 200 kronor i dagsböter.

Den drabbade polismannen har begärt skadestånd som Kalmar tingsrätt har valt att avslå då det inte kan likställas med att bli spottad rakt i ansiktet. Gärningen utgör därmed i tingsrättens mening inte en sådan allvarlig kränkning att någon ersättning ska utgå. En av nämndemännen är av en annan mening och anser att mannens spottloska utgör en sådan allvarlig kränkning att skadeståndet ska betalas ut. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt