Annons:

Anna och Björn Ulvaeus.

"Vi renoverade en av Sveriges vackraste byggnader"

Det fanns redan från början en vision om hur det skulle se ut i Warmbadhuset som Anna och Björn Ulvaeus invigde under fredagen. I en intervju berättar de om hur de tänkt när renoveringen startade och vilka minnen Björn Ulvaeus har av byggnaden, då han bodde kvar i Västervik på 1960 - talet.

Annons:

Björn Ulvaeus växte upp I Västervik och han minns det som ett Varmbadhus i Västervik som han själv besökte några gånger.

- Jag minns att det var damer här som såg väldigt stränga ut när man kom för att bada, säger Björn Ulvaeus.

Innan det nyrenoverade Warmbadhuset invigdes har flera personer ringt till Slottsholmen och berättat om de minnen de har från den tid då det var ett varmbadhus på Slottsholmen i Västervk.

- Bland annat har några kvinnor berättat att deras mödrar jobbade här, säger Anna Ulveus.

I det arbetet ingick det att se till att barnen som badade i bassängen var rena och det finns berättelser om att barn blev skrubbade med rotboste innan de fick duscha och senare hoppa i bassängen.

Vad har du mer för minnen från Varmbadhuset på 1960-talet?

- Jag åkte ofta förbi byggnaden både på väg till jobbet på Stadshotellet och när jag åkte ut med båt i skärgården. Redan då tyckte jag att det var en vacker byggnad, säger Björn Ulvaeus.

Slottsholmen behövdes kompletteras 

Det var flera anledningar som gjorde att Björn och Anna Ulvaeus valde att köpa och renovera det gamla varmbadhuset i Västervik.

- Vi tyckte att Slottsholmens anläggning behövdes kompletteras med en aktivitet för våra gäster.  Varmbadhuset låg bara ett stenkast från Slottsholmen och det stod tomt. Det är också ett av Sveriges vackraste hus, säger Anna Ulvaeus.

När Björn och Anna kom in bilden fanns det inte några intressenter som ville renovera det som tidigare varit ett varmbadhus. Senast det var verksamhet i byggnaden var fram till 2011 då det var Turistbyrå i byggnaden, men efter att en stor vattenläcka förstört huset invändigt, då flyttade Turistbyrån och sedan dess har huset stått tomt. Det har funnits olika förslag vad som skulle bli med huset. Kommunen var dock säkra på att det inte skulle rivas, utan man letade efter någon som kunde renovera det.

- Vi pratade med kommunen som berättade att de gärna ville att någon skulle renovera huset. Vi var tydliga med att vi ville restaurera huser varsamt, då det är ett historiskt viktig hus i Västervik, säger Anna Ulvaeus.

Delar av husets inre har bevarats intakt bland annat en trappa som leder upp till andra våningen.

Materialval

I Warmbadhuset är det väldigt fina material som möter badgästerna.

Hur har ni valt ut materialet till restaureringen?

- Jag hade med en arkitekt, Per Öberg som bland annat gjort Sturebadet i Stockholm. Han har en bred erfarenhet av vilka material som kunde användas. Hans erfarenheter var väldigt viktiga säger Björn Ulvaeus.

Ett rum som överraskar är saltrummet, hur kommer det sig att ni valde att bygga det?

- Det har blivit stort i Europa med saltrum där man slappnar av. Det är väldigt skönt för kroppen att vara där efter ett bad, säger Anna Ulvaeus.

En annan anledning till att det byggdes ett saltrum var husets konstruktion.

- Vi kunde inte bygga ytterligre en bassäng så vi fick göra en förändring i våra planer, som tillslut blev väldigt bra, säger Anna Ulvaeus.

Annons:

Anders Sjögren

anders.sjogren@dagenshultsfred.se

0733100831

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt