Annons:

Titta hit Vimmerby – nu ska nästa Ronja och Birk hittas

Nu ska nästa Ronja och Birk hittas. Kanske i Vimmerby? Bilden är från filmatiseringen 1984. Foto: Bildbyrån

Titta hit Vimmerby – nu ska nästa Ronja och Birk hittas

En ny Ronja Rövardotter och en ny Birk Borkason ska hittas. Finns de i närområdet? I november hålls en audition i Vimmerby i jakten på barnskådespelare till huvudrollerna i den nya tv-serien.
– Eftersom det är upphovskvinnans hemort vill vi gärna komma dit, säger Maggie Widstrand. 

Annons:

En ny tv-serie om Astrid Lindgrens klassiker Ronja Rövardotter ska bli verklighet. Viaplay, Filmlance och Maggie Widstrand Casting är ute på en turné runt om i Sverige för att hitta de nya skådespelarna till Ronja och Birk.

Utöver större städer som Stockholm, Göteborg, Linköping och Umeå väntar ett besök i Astrid Lindgrens Vimmerby. Den 13 november är det dags för en audition på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.

– Att vi åker till Vimmerby är såklart eftersom det är upphovskvinnans hemort. Då vill vi gärna komma dit. Vi försöker hålla det rätt spritt över landet och jag kände tidigt att det vore kul med Vimmerby, även om det inte är den största platsen, säger Maggie Widstrand, som ansvarar för castingen.

Tjejer och killar mellan nio och elva år söks till rollerna.

– I första ledet söker vi rätt brett och smalnar inte in på något sätt. Oavsett hur man ser ut ska alla barn kunna söka. Det här handlar inte om att man ska se ut som Ronja och Birk gjorde i de tidigare filmatiseringarna. Annars är det lätt att många tror det. Jag vill verkligen betona att vi hälsar alla barn välkomna. 

Behöver man någon tidigare erfarenhet?

– Nej, ingen tidigare erfarenhet behövs. Man behöver inte spela teater eller så. Det är skillnad på teater och film, men precis alla är välkomna. 

Ska man förberedera sig på något särskilt sätt?

– Man behöver inte göra några förberedelser alls och det behövs ingen föranmälan. Det enda man behöver ha med sig är en vårdnadshavare eller ett intyg från en vårnadshavare. Annars är det bara att komma och provfilma. 

Varför ska man söka?

– För att man tycker att det vore roligt att vara med! Det viktigaste är att barnen själva vill och tycker det vore roligt med ett stort äventyr att vara med om. 

Över 30 års erfarenhet

Maggie Widstrand har över 30 års erfarenhet av rollsättningar för barn och ungdomar och har bland annat castat huvudrollerna i filmerna om Sune, Lasse-Majas detektivbyrå och flera julkalendrar. 

2010 fick hon Gullspiran, som är ett pris som går till någon som gjort enastående insatser för svensk barnfilm. 

– Det var ett drömpris jag drömde om att kanske få när jag var 70 år. Jag blev otroligt lycklig över det. Nu har jag varit aktiv i över 30 år och castat till över 100 filmer. Min grej är att hitta barn och ungdomar och jag gör gärna det på andra platser, som Vimmerby, än bara i Stockholm. 

Hon har varit i Vimmerby tidigare och har en speciell relation till Astrid Lindgren.

– Min mormor kommer från Fagerhult och därför tycker jag det är extra kul med Småland. Min mormor var två år yngre än Astrid och jag älskade att höra hennes historier, säger hon och fortsätter:

– Min första professionella produktion var faktiskt Bröderna Lejonhjärta på Göta Lejon. Det var i samband med Astrid Lindgrens 80-årsdag och vi var på en turné i Ryssland. 

Vad gör Astrid Lindgren så stor tycker du?

– Jag tycker att hon verkligen kan sätta sig in i barnens värld. Hon hade barnet i sig och kunde sätta sig in i deras situation. Man kan titta på många av hennes historier, som Pippi Långstrump, Bröderna Lejonhjärta och Mio min Mio. Hon vågade beröra allt och det finns många starka berättelser med starka barnkaraktärer. Hon var en magisk sagotant med en härlig berättarförmåga. 

"Något visst"

Att få söka efter nästa Ronja Rövardotter och Birk Borkason är speciellt för Maggie Widstrand, och hon tycker det ska bli kul att komma till Vimmerby.

Hur vet du att man har hittat rätt?

– Det är något visst, något speciellt. Hur vet du att du är kär? Man känner att någon nailar det. Vi är flera som tittar och det är regissören och producenterna som bestämmer i slutändan.

Hur svårt är det?

– Det är ett jättejobb och det förstår nog inte många. Det är ett stort jobb och ett stort ansvar att hitta någon som ska hålla för en hel film. Jag tycker fortfarande att det är världens roligaste jobb. Jag hoppas att jättemånga barn kommer och tar chansen att testa. Det är en rolig erfarenhet att ha med sig. 

Vad tänker du om att man ska göra en ny Ronja Rövardotter?

– Jag tycker det är kul. Tänk vad man kan göra med vildvittror, rumpnissar och grådvärgar med ny teknik. Jag tycker verkligen man kan göra nya filmer. Det är bara att titta på James Bond eller Wallander eller varför inte Sune. 

Inspelningen av Ronja Rövardotter sträcker sig över ett år och tv-serien ska bli tolv avsnitt lång. Premiären är planerad till hösten 2023.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt