Annons:

Alla brister utom en åtgärdade vid tankstation:

Din-X har åtgärdat merparten av bristerna som räddningschefen Michael Hesselgård noterade i samband med tillsynen vid tankstationen i Silverdalen tidigare i höstas. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Alla brister utom en åtgärdade vid tankstation: "Problemet och riskerna kvarstår"

Räddningstjänsten i Hultsfred har ställt krav på din-X att vidta åtgärder vid tankstationen i Silverdalen. Alla brister förutom en är åtgärdade. 
– Den enda punkten som är kvar att åtgärda är ett spilltråg, säger räddningschefen Michael Hesselgård.

Annons:

Michael Hesselgård, räddningschef vid räddningstjänsten i Hultsfreds kommun, granskade din-X:s verksamhet i Silverdalen i september och uppmärksammade ett antal brister i hanteringen av brandfarlig vara. 

Verksamheten har därför förelagts att vidta flera åtgärder. Det handlar om att entreprenören säkerställer att nödstopp fungerar som det ska och att det inte är skadat, att släckutrustning med tillhörande skyltning monteras, att absorptionsmedel placeras så att det är lättåtkomligt vid spill eller läckage, att remmarna i pumpskåpen är antistatiska till bensin och diesel, att spilltråg installeras vid lossningsplats och att utse, utbilda och skriva förordnande till föreståndarna. 

– Den enda punkten som är kvar är ett spilltråg. Din-X menar att detta inte framkommit som krav i tillståndsgivningen, alltså en miss av kommunens tjänstemän, och att de har fått tillstånd utan spilltråget. Jag menar att det kvittar om en tjänsteman har gjort fel och har missat det i tillståndshanteringen. Problemet och riskerna kvarstår, annars skulle man inte ha krav på spilltråg. Vi väljer därmed att förelägga om åtgärd av denna brist, säger Michael Hesselgård.

"Förstår hur de resonerar, men risken kvarstår"

Förutom spilltråget har din-X åtgärdat alla punkter som var med på föreläggandet. 

– De har rättat till allting som vi hade synpunkter på förutom spilltråget. Jag förstår hur de resonerar, men risken kvarstår. Ska det vara spilltråg så ska det vara det. När man bygger något ska man själv ha koll på vilka krav som ställs. Även om tillståndsmyndigheten har missat att titta på just spilltråget så innebär det, som jag ser det, att det fortfarande är en brist oavsett vem som har missat det.

Din-X har möjlighet att överklaga beslutet och Michael Hesselgård är inte främmande för det. 

– De är inte helt säkra på att de vill göra iordning det i och med att de har fått tillståndet. Han vill eventuellt överklaga punkten, och det kan vara bra. Då får vi en prövning på om vi resonerar rätt eller fel. Det är det som är rättssäkerhet, att man inte behöver dela vår uppfattning i alla dess delar utan man kan få tycka annorlunda innan en tredje part säger sitt. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt