Annons:

På julafton bjuder Annika Stagård alla ensamma, och de som själva kanske inte har råd, på julbrunch. Foto: Arkivbild

Annika bjuder in till julbrunch: "Ingen ska behöva sitta ensam"

Ingen ska behöva sitta ensam på julafton – eller inte ha råd att få i sig lite julmat. Så resonerade Annika Stagård när hon bestämde att bjuda in till julbrunch på sin restaurang i Hultsfred.

Annons:

Förberedelserna inför julen är redan i gång för Annika Stagård, som driver restaurang- och cateringfirman Hos Annika i Hultsfred. På onsdagen stektes det köttbullar i mängder och kokades ostkaka.

När Annika drev café och bageri i Gamleby startade hon för tiotalet år sedan en tradition där hon bjöd in till julbrunch på julaftonen. Hon satte upp anslag, kokade gröt och fixade skinkmackor – och lokalen fylldes med tacksamma människor. Traditionen tar hon nu med sig till Hultsfred.

"Har möjligheten och lokalen"

– Ingen ska behöva sitta ofrivilligt ensam på julen eller under någon annan högtid. Ensamheten blir så påtaglig när alla andra firar. I vår familj har vi alltid haft öppen dörr hemma under julen, och så var det även när jag var liten. Vi har möjligheten och lokalen att bjuda in till julbrunch, och om det så bara betyder något för en person så känns det bra, säger Annika.

– Jag vill att alla ska ha något gott och trevligt att se fram emot inför julen. Och självklart är det inte så att man måste vara ensam för att komma hit, utan man kanske är ett par som helt enkelt inte har några planer, eller man kanske inte har råd att unna sig och familjen det lilla extra, säger Annika.

Dukas upp på julafton

Mellan klockan 11 och 13 på julaftonen kommer det dukas upp risgrynsgröt, skinkmackor och lite annat smått och gott i lokalen på Industrigatan i Hultsfred.

– Vi plockar fram vad som finns och passar på att göra tabberas på det som är kvar från julborden.  Sedan får vi väl se om gitarren åker fram, eller om vi leker, spelar spel eller bara pratar. Det beror på vilka som kommer och vad man vill hitta på – alla är välkomna, såväl unga som gamla.

– Förhoppningsvis kan julaftonen här förgylla tillvaron för någon. Jag hoppas verkligen att det kommer folk och att man vågar gå hit.

När ska du själv vara ledig?

– Det här är inget jobb, utan det berikar vår familjs jul också. Men i mellandagarna bommar vi igen några dagar och vilar, säger Annika Stagård.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt