Annons:

"Även i Hultsfreds kommun finns den möjligheten, att omplacera personal i det fall det skulle behövas i ett ansträngt personalläge", berättar verksamhetschef Katarina Dunhage Jakobsson. Foto: Privat

Ansträngt personalläge i Mönsterås – Så ser det ut i Hultsfred: "Kan omplacera personal"

Mönsterås kommun har gjort det möjligt att kunna omplacera personal, för att lösa mycket ansträngt personalläge.
Katarina Dunhage Jakobsson är verksamhetschef inom vård och omsorg, med koll på hur situationen ser ut i Hultsfreds kommun.

Annons:

Personal i Mönsterås kommun kan tillfälligt komma att omplaceras mellan förvaltningar på grund av personalbrist inom äldreomsorgen till följd av ovanligt hög sjukfrånvaro. Det ska i huvudsak röra sig om många fall av vinterkräksjukan.

Hur ser sjukdomsbilden ut inom vård och omsorg i Hultsfreds kommun?

– Vi har sjukskrivna, det har vi, men det beror mer på den vanliga säsongsinfluensen. Vinterkräksjukan tycks inte ha slagit så hårt i Hultsfred, inte vad vi märker av, och gällande covid-19 så har vi i nuläget sex medarbetare som är konstaterat smittade. Dessa är fördelade över fyra olika arbetsplatser, så vi ser ganska tydligt att det speglar samhällsspridningen i stort, säger Katarina Dunhage Jakobsson.

– Men, tillägger hon, vi går ju snart in i vabruari, som vad jag förstår på smittskyddsläkaren både förväntas komma tidigare och hålla i sig längre, så vi får se hur ansträngt personalläget blir då.

Kan hända även i Hultsfred

Även i Hultsfreds kommun finns den möjligheten, att omplacera personal i det fall det skulle behövas i ett ansträngt personalläge.

– Det ingår i den handlingsplan som gjordes när coronapandemin kom och som uppdaterats under tid, berättar Katarina Dunhage Jakobsson. Men i första hand gör vi prioriteringar i arbetet. Med andra ord lägger vi först och främst tid på omvårdnad, hälsa och mat, och drar in eller minskar ner på exempelvis promenader och städning. Helt enkelt sådant som inte har med personlig omvårdnad att göra. Vi har också möjlighet att kasta om och kanske förändra tider. Inom hemtjänsten är man väldigt duktiga på att sätta tider, som vi kanske måste rucka på.

Vad tänker du kring att Hultsfred kan komma att hamna i en liknande situation som Mönsterås?

– Vi får vara glada så länge det inte är så, rätt som det är kanske det kan vara på samma sätt här, säger Katarina Dunhage Jakobsson.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt