Annons:

Ny satsning: Startar lärlingsutbildning –

Socialförvaltningen motar problemet med att hitta utbildad personal till vård och omsorg genom att starta en lärlingsutbildning, som genomförs tillsammans med Hultsfred Lärcenter. Foto: MostPhotos

Ny satsning: Startar lärlingsutbildning – "Motar problemet med att få tag i utbildad personal"

Som i ett led i att minska andelen outbildad personal inom vård och omsorg startar på måndag en lärlingsutbildning, där deltagarna blir undersköterskor.
– Det här är unikt, det är redan flera kommuner som hört av sig till oss, nyfikna på satsningen, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson, (C).

Annons:

Det handlar om 17 personer, tolv kvinnor och fem män, som plockats ut, sedan de bedömts lämpliga, att gå den här utbildningen, som socialförvaltningen genomför ihop med Hultsfred Lärcenter.

– De här personerna har tidigare varit inne i verksamheten som vikarier och är nu beredda att anta utmaningen att utbilda sig till undersköterska, säger Per-Inge Pettersson.

Beräknas kosta nio miljoner kronor

Utbildningen sträcker sig fram till 2024, och består av 30 procent studier, resten praktik där deltagarna är spridda på 13 olika arbetsplatser.

– Utbildningen är unik på så sätt också, att en kommun använder statsbidrag för att utbilda personal. Kostnaden är beräknad till nio miljoner kronor, där bland annat medel i Äldreomsorgslyftet kan användas till detta, plus att utbildningen även är subventionerad av Arbetsförmedlingen, berättar Per-Inge Pettersson.

Mota problem

Hultsfreds kommun har, i likhet med många andra kommuner svårt att få tag i tillräckligt med utbildad personal.

– Därför är den här lärlingsutbildningen så intressant, det här är ett led att mota problemet med att få tag i utbildad personal till våra verksamheter. Hultsfreds kommun har dessutom en hög åldrad befolkning och kulmen beräknas nås kring 2024-2025, enligt demografin. Lagom när de här 17 är färdigutbildade.

Per-Inge Pettersson nämner också att socialförvaltningens tidigare beslut att satsa på att utbilda handledare är en stor vinst i sammanhanget, som gjort det möjligt att kunna ha praktikanter.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt