Annons:

  • På förmiddagen motioneras de friska hästarna i ridhuset och på eftermiddagen får andra ryttare tillgång till det. "Fördelen är att vi inte är en anläggning där hästar kommer och går", säger ridlärare Maria Falk Madali. Foto: Lotta Madestam

  • Ridklubben har pausat sin verksamhet sedan Foxy och ytterligare en häst blivit förkylda. Foto: Lotta Madestam

Verksamheten satt på paus – därför ligger allt nere

Ridskoleverksamheten har pausats. Det sedan hästar insjuknat i förkylning.
– För ridskolan är det katastrof, varje dag är kännbar ekonomiskt, säger ridskolelärare Maria Falk Madali.

Annons:

Hultsfredsbygdens Ridklubb skulle inlett vårterminen den 11 januari. Så blev det tyvärr inte. Nyinköpta Foxy hade förmodligen med sig en bakterie från Irland, som tyvärr inte velat ge med sig.

– Det är sådant som kan hända, immunförsvaret är nedsatt. Hon har friskförklarats en gång, men i måndags när vi tänkte återuppta lektionerna, då var hon snorig igen, säger Agneta Karlsson, även hon ridskolelärare.

Smittat ytterligare en häst

Förkylningen är smittsam och de senaste dagarna har ytterligare en häst i stallet insjuknat.

– Hade vi haft fler hästar, hade vi kunnat bedriva verksamheten som vanligt. Förkylningen är inte farlig. Men för tillfället har vi bara nio hästar, och när två blir sjuka är det så pass stort bortfall att vi inte kan bedriva verksamheten. Vi är så sårbara helt enkelt – därför har vi tvingats sätta allt på paus, förklarar Agneta Karlsson.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Klart att eleverna tycker det är tråkigt. Varje vecka har vi 90-100 ridskoleelever, som hade räknat med att vara igång nu. Nu räknar vi istället med att kunna köra igång på måndag.

Har ni vidtagit några åtgärder, för att förhindra att fler hästar blir sjuka?

– Nej, vi har tyvärr inte kunnat det, säger Agneta Karlsson. Vi har inte lillstallet i ordning. Hade vi haft det, hade vi säkert isolerat de sjuka där som en säkerhetsåtgärd.

– Men, tillägger hon, de andra har inte haft några andra symptom överhuvudtaget, så de borde insjuknat vid det här laget. Så vi hoppas vi klarar oss med två sjuka hästar.

Hur kännbar är pausen för verksamheten?

– För ridskolan är det katastrof egentligen, säger Maria Falk Madali. Varje dag det står still, är det kännbart ekonomiskt. Hästarna står ju här och kostar pengar, och vi måste ha personalen igång, så det rör sig om tusentals kronor varje dag.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt