Annons:

Behov av nytt gruppboende i Hultsfred – här kan det komma att byggas

Kommunen ska titta närmare på möjligheten att bygga en ny gruppbostad i anslutning till Knektagården. Redan 2018 slog verksamhetschef Susanne Sandin larm om att Berguven behöver nya, ändamålsenliga lokaler. Foto: Ossian Mathiasson/Privat

Behov av nytt gruppboende i Hultsfred – här kan det komma att byggas

Nu finns ett konkret förslag att bygga en ny gruppbostad i anslutning till Knektagården.
– För verksamheten spelar läget egentligen inte så stor roll, bara det blir mer avskilt mot idag, säger verksamhetschef Susanne Sandin, som presenterade önskan om mer ändamålsenliga lokaler redan 2018.

Annons:

Det finns ett gammalt beslut på att Berguven, eller Gränsgatan 9 som verksamheten numera heter, behöver nya lokaler.

Susanne Sandin väckte tidigt frågan om att dagens lokaler inte är ändamålsenliga för vare sig personal eller boende.

– Jag slog tidigt larm om att dagens placering i ett villaområde inte lämpar sig för den här typen av verksamhet. De boende behöver mer enskildhet, det blir oroligt med en bilväg precis utanför, det är många som rör sig i området. Samtidigt är lokalerna feldimensionerade för verksamheten, säger Susanne Sandin.

– Så det handlar både om att skapa bättre livskvalité för de boende och bättre arbetsmiljö för personalen, tillägger hon.

Slätten fornminnesområde

Det har hela tiden sagts att fastigheten ska byggas på kommunägd mark och nu har verksamheten presenterat en möjlig plats i anslutning till Knektagården. Ett förslag som politikerna nu har att ta ställning till, om det ens är möjligt att bygga där.

– Vi har pratat om det här i flera år, och nu finns ett inriktningsbeslut att titta på Knektagårdsområdet, där finns stora ytor som behövs för den här gruppen människor som ska bo där, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). Men största frågan är om det är möjligt att bygga där eftersom det är ett fornminnesområde.

På kommunstyrelsens arbetsutskott fick politikerna även indikationer på vad det skulle kosta att bygga nytt.

– Vi kom fram till att det såg ganska dyrt ut, så socialförvaltningen får tillbaka ärendet, för att tillsammans med bostadsbolaget och ÖSK titta på om det går att hitta andra alternativ. Parallellt undersöks möjligheten med SKR, Sveriges kommuner och regioner, om det finns färdiga koncept som skulle lämpa sig, så det är ett pågående arbete, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S).

Förstår att det tar tid

Enligt Susanne Sandin spelar det egentligen ingen roll för verksamheten var gruppboendet placeras, bara det är enskilt, men ändå inte för långt utanför tätorten.

Vad tänker du kring att du lyfte frågan i socialnämnden redan 2018 och fortfarande finns inget byggbeslut?

– Det handlar om mycket pengar. Så jag har full förståelse för att man måste vrida och vända på det och väga för och emot. Det är ändå skattepengar som ska användas, så man måste veta vad man gör.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt