Annons:

Avslag på fyra av fem sökta utbildningar –

Beslutet för Hultsfreds del blev att bara en av fem YH-utbildningar beviljades vid senaste ansökningsomgången. Aina Kalle och Linda Ungsäter, rektorer på Hultsfred Lärcenter, är besvikna, men lovar ta nya tag. "Vi ser att behovet finns, då måste vi kämpa för att möta upp dem". Foto: Lotta Madestam

Avslag på fyra av fem sökta utbildningar – "Ser inte samma behov som vi"

Hultsfred Lärcenter ansökte om att få fem YH-utbildningar med start hösten 2022 – men beviljades bara en.
– Klart att första känslan är besvikelse över att utbildningarna hamnar i de större städerna. Myndigheten ser inte samma behov som vi gör, säger Linda Ungsäter, rektor på Hultsfred Lärcenter.

Annons:

Det blev nej till såväl CNC tekniker, 3D printtekniker, Logistiker Supply Chain Manager och IT- och cyberhetstekniker.

Bara 3D-tekniker additiv teknik metall med 15 platser, som genomförs i samarbete med Additivt Teknikcenter, beviljades av Myndigheten för yrkeshögskolan.

– Det vi ser rent generellt är att det är redan pågående utbildningar som till stor del beviljats. Klart det är tråkigt att inte nya utbildningar beviljas i samma utsträckning – för vi ser ju ändå ett behov på marknaden, säger Linda Ungsäter och förtydligar processen bakom en ansökan.

– När det gäller YH-utbildningar tittar vi ju på behovet, hur näringslivets och arbetsgivarnas behov ser ut. Och utifrån det letar vi upp anordnare som kan möta upp det behovet. Så det ligger ett gediget arbete bakom de här ansökningarna och jag måste säga att vi har ett riktigt bra samarbete med näringslivet. De möter verkligen upp oss i de behovsinventeringar vi gör.

Viktigt samarbete

Den här sökomgången har man gjort i regional samverkan, i projektet Campus i Småland 2030, där Hultsfred, Vimmerby och Västervik tillsammans tittat på exempelvis var utbildningarna ska ligga och hur arbetsmarknaden ser ut i respektive kommun.

– Klart att första känslan är besvikelse över att utbildningarna hamnar i de större städerna, medan de mindre orterna i vår region urholkas genom att man inte möter upp behovet, tycker vi, säger Linda Ungsäter.

Man går, som Linda Ungsäter säger, ner sig lite efter beskedet. Sedan tar alla nya, friska tag.

– Vi ser att behoven finns, då måste vi kämpa för att möta upp dem. Annars utarmas ju vår region och våra kommuner. Man ska inte behöva flytta för att studera, utan det här är ett sätt att behålla medborgarna och ändå stärka kompetensen. Så för oss är det jätteviktigt att vi får igenom utbildningarna vi söker.

Kan ni göra något annorlunda, för att få fler utbildningar beviljade nästa sökomgång?

– Vi har pratat om att gå samman flera kommuner. Nu har ju Hultsfred, Vimmerby och Västervik jobbat tillsammans i projektform, men att vi ska titta på ett fördjupat samarbete i hela Kalmar län. Där är regionen igång, vi ses och vi hörs för att diskutera frågan.

En annan tanke är att sprida ut platserna över länet, för alla kommuner kanske inte har behov av alla platser på en utbildning.

– För vi kan inte utbilda många och så går de inte ut i arbete, det ligger inte i vårt uppdrag. Utan vi tror verkligen på satellitkonceptet, där utbildningen till redovisningsekonomer via TUC är ett bra exempel. Där är Västervik ansvarig och så kopplar studenterna upp sig från respektive lärcenter.

Fakta

Myndigheten för yrkeshögskolan beviljade 83 utbildningar i senaste ansökningsomgången med första start under hösten 2022.

Totalt handlar det om 35 000 utbildningsplatser på 426 utbildningar inom 14 utbildningsområden.

Data/IT är nu det största utbildningsområdet inom yrkeshögskolan med 17 procent av det totala utbudet platser.

Utöver satsningen på data/IT ökar även antalet platser inom Säkerhetstjänst, Kultur, media och design, Pedagogik och undervisning, Friskvård och kroppsvård, Hotell, restaurang och turism samt Hälso- och sjukvård.

Inom övriga områden har myndigheten försökt ligga kvar på samma nivå som föregående år.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt