Annons:

  • Efter den omfattande vandaliseringen – nu är kyrkan totalrenoverad: Se före- och efterbilder

    "Det känns bra att stå här i dag, i vår nyrenoverade kyrka. Nu vill vi bara lämna det här bakom oss", säger Gerth Thorstensson, pastor i Frikyrkan i Målilla som utsattes för ett omfattande sabotage i slutat av juni förra året. Foto: Lotta Madestam

  • Efter den omfattande vandaliseringen – nu är kyrkan totalrenoverad: Se före- och efterbilder

    Någon eller några hade gått bärsärkagång i lokalerna. Så mycket som gick var sönderslaget och i kyrkorummet hade man avslutat med att tömma en pulversläckare över allt. Även altartavlan hade förstörts och den har Målillakonstnären Annika Mikkonen lagt många timmar på, för att få fin igen. Foto: Privat

  • Efter den omfattande vandaliseringen – nu är kyrkan totalrenoverad: Se före- och efterbilder

    Det har varit ett omfattande och tidskrävande arbete att totalrenovera kyrkan. Inledningsvis var saneringsfirman på plats i två veckor, innan hantverkare och egna medlemmar kunde påbörja arbetet med att iordningställa allt. Foto: Lotta Madestam

  • Efter den omfattande vandaliseringen – nu är kyrkan totalrenoverad: Se före- och efterbilder

    I ett rum innanför själva kyrkosalen, som används som barnrum, hade vandalerna kastat leksaker och spel på golvet, och slagit sönder så mycket som gick. Foto: Privat

  • Efter den omfattande vandaliseringen – nu är kyrkan totalrenoverad: Se före- och efterbilder

    Det har varit ett omfattande och tidskrävande arbete, men nu är Frikyrkan totalrenoverad. Lagom till advent kunde den första Gudstjänsten hållas. Foto: Lotta Madestam

  • Efter den omfattande vandaliseringen – nu är kyrkan totalrenoverad: Se före- och efterbilder

    I kyrkorummet hade möbler, ett kors, piano, elektriska prylar, predikstol och blommor antingen slagits sönder eller välts omkull. "Det är inget litet pojkstreck utan det är grov skadegörelse", sa Gerth Thorstensson då. Foto: Privat

Efter den omfattande vandaliseringen – nu är kyrkan totalrenoverad: Se före- och efterbilder

I somras utsattes Frikyrkan i Målilla för en omfattande vandalisering, som berörde folk starkt även långt utanför den egna församlingen. Nu har verksamheten återupptagits sedan kyrkan genomgått en totalrenovering.
– Det känns bra att stå här idag, nu vill vi bara lämna det här bakom oss.

Annons:

Det säger Gerth Thorstensson, som är pastor för Frikyrkan med ett 60-tal medlemmar.

För ett drygt halvår sedan, när jag var här senast, hade kyrkan utsatts för en grov skadegörelse där omfattningen var långt värre än man kunde föreställa sig innan man sett det med egna ögon.

– Flera som var här och tittade sa just det, att de inte hade trott att det var så galet, säger Gerth Thorstensson när han visar runt i kyrkan.

Gått bärsärkagång i lokalerna

Någon eller några hade gått bärsärkagång i lokalerna. I kyrkorummet hade möbler, ett kors, piano, elektriska prylar, predikstol och blommor antingen slagits sönder eller välts omkull – och över allt hade man tömt en pulversläckare. Även altartavlan var full med oräkneliga stickskador. Så fortsatte förstörelsen från rum till rum, så mycket som gick var sönderslaget.

Det rör sig inte om ett litet pojkstreck. Det har varit mycket aggressivitet, sa Gerth Thorstensson då.

Nu står han mitt i kyrkorummet, glad och tacksam. Kyrkan har genomgått en totalrenovering och alla är nöjda med resultatet.

– Det har varit ett omfattande och tidskrävande arbete. Saneringsfirman var här först i två veckor. Utöver hantverkarna vi anlitat har en del medlemmar lagt ner mycket ideell tid. Jag vill inte säga hur stora kostnaderna varit, men det rör sig om ett sexsiffrigt belopp, säger Gerth Thorstensson.

Ett fantastiskt stöd

Det var många, inte bara bland de egna medlemmarna utan långt utanför Målilla och kommunens gränser, som visade sitt stöd i form av gåvor, telefonsamtal, SMS och mail när det blev känt att Frikyrkan utsatts för sabotage.

– Ja, många visade ett fantastiskt stöd och omsorg. Det berörde verkligen folk, det märktes att många kände starkt för händelsen. Vi hade tänkt tacka alla vid en invigning av kyrkan i januari. Men av naturliga skäl fick vi skjuta på den och nu blir det inget i den formen vi planerat. Vi känner det, att vi vill inte att det ska dra ut längre på tiden. Första Gudstjänsten här i kyrkan hade vi första advent och nu vill vi bara lägga allt det här bakom oss och tänka framåt.

Utredningen nedlagd

Polisen har ingen misstänkt, och i december lades utredningen ner.

– Jag vet att polisen gjorde en del efterforskningar, men det ledde inte till något, säger Gerth Thorstensson.

Räds du att mötas av samma syn igen, när du kommer hit?

– Nej, inte så, men det är tråkigt att man ska behöva tänka på larm och säkerhet, vilket vi har gjort nu efter det som hände. Det är ju emot idén om en öppen kyrka.

Går det trots allt att säga att det kommit något gott ur det här?

– På ett sätt har det blivit en motivation att besegra det onda med det goda. Det har stärkt oss. Sammantaget med att pandemin tycks klinga av nu känns det som en nystart för församlingen.

 

Här kan du läsa artikeln om den omfattade vandaliseringen

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt