Annons:

Pandemin födde ny tradition vid 1 maj – nu blir det en kombination

Micke Lång ser fram emot ett traditionellt 1 majfirande – men möjligheten att följa det digitalt finns kvar. Foto: Privat/Bildbyrån

Pandemin födde ny tradition vid 1 maj – nu blir det en kombination

”Välfärden först” är temat på årets 1 majfirande i Hultsfred. Efter två års digitalt firande gör man en kombo – det blir både aktiviteter i Köpingsparken och digitalt.
– Vi har ändå haft flera tusen visningar, så vi behåller det alternativet, säger Micke Lång, ordförande i Hultsfreds Arbetarekommun.

Annons:

Med paroller som ”bygg mer hyresrätter”, ”höj pensionen”, ”avgiftsfri buss i Hultsfred” och ”ge unga möjlighet till jobb” samlas man för gemenskap på arbetarrörelsens egen dag med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och LO-facken som gemensam arrangör.

– Äntligen! Det känns jätteroligt, viktigt och skönt, utbrister Micke Lång.

På plats eller digitalt

I två år har man valt att ställa om, istället för att ställa in, så evenemang har gått att följa på Socialdemokraterna i Hultsfreds Facebooksida, då man sänt live från partiets lokal som en följd av pandemin. I år blir det både ock.

– Ja, det är planen att ändå försöka utvidga det och sända live på nätet, säger Micke Lång. Vi har ändå haft ganska bra med visningar, flera tusen. På det här sättet kan vi nå ut till så många fler, tänker vi.

Marsch till parken

Med Vena Musikkår i täten marscherar man från Valhall till Köpingsparken där det blir tal av Tomas Söreling, oppositionsråd, Ulrika Edlund, LO, och Simon Josefsson, SSU.

Det blir också underhållning av Dolly Dots och Per Backstad medan Kommunal Hultsfred-Högsby ställer till med ett riktigt bullkalas och under dagen delar även Vänsterpartiet ut sitt kulturpris.

– Vi alternerar alltid mellan södra kommundelen och norra, men valåret hålls firandet alltid i Hultsfred. Vid dåligt väder kommer vi att flytta inomhus till Valhall, som är bokat i fall att, tillägger han.

Måla plakat

Den som vill bjuds också in till Socialdemokraternas lokal för att måla plakat den 24 april. 

– Vanligtvis finnas det ett intresse för det också, det brukar vara en trevlig sammankomst.

Hur viktig skulle du säga att traditionen att fira 1 maj är?

– Oerhört viktig, det är vår nationaldag, vår stora, stora dag där vi enas, man går i gemenskap likt våra anfäder med röda fanor och svenska flaggan längst fram.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt