Annons:

  • Oro fick föräldrar att starta nattvandring –

    Föräldrar har gått samman och varit ute och nattvandrat i Hultsfred för att öka tryggheten för barn och ungdomar. Foto: Privat

  • Oro fick föräldrar att starta nattvandring –

    Föräldern Sofia Svalin undersökte intresset för att nattvandra på sociala medier och gruppen fick snabbt över 50 medlemmar. Så här långt har man gjort en, som hon kallar det, testrunda. Foto: Privat

Oro fick föräldrar att starta nattvandring – "Ska vara tryggt att röra sig på samhället"

En fråga på sociala medier om intresset för att nattvandra i Hultsfred fick stort genomslag. Nu har gruppen varit ute för första gången.
– Vi vill att det ska vara tryggt att röra sig på samhället. Det är för våra barn och unga vi gör det här, säger Sofia Svalin.

Annons:

Initiativtagare är föräldern Sofia Svalin, som kände en viss oro kring att hennes barn skulle gå hem från fritidsgården när den stänger vid 23 om helgerna.

– Jag lade ut en fråga på Facebook om det fanns intresse bland fler att nattvandra med uppmaningen ”kom med här om du är intresserad, så slår vi våra kloka huvuden ihop”, säger hon. Uppenbarligen är intresset stort, för det blev snabbt över 50 medlemmar i gruppen, ett antal som vuxit till drygt 80 nu.

Så här långt har man arrangerat en, som Sofia Svalin kallar det, testrunda.

Hur tycker du att det gick?

– Det gick bra, men vi skulle behöva bli fler som ställer upp, inte bara anmäler sitt intresse i gruppen, säger Sofia Svalin.

Vad har beslutats efter provrundan?

– Vårt syfte är att vi ska röra på oss, så vi tittade lite på hur vi ska gå och kommer till en början röra oss runt fritidsgården och kring centrum. Blir vi fler kan vi gå på fler ställen.

 Hoppats på stöd från kommunen 

Det hon och övriga hade hoppats på, är att kommunen kunnat stödja projektet.

– Vi är absolut inte motsträviga emot att privatpersoner nattvandrar för att öka synligheten och höja tryggheten för våra barn och ungdomar om kvällarna. Tvärt om, det är behjärtansvärt, säger Linus Ivarsson, trygghetsstrateg på kommunen.

– Däremot, tillägger han, är det en organisatorisk fråga. Privatpersoner kan inte nattvandra i kommunens regi, för säg att det händer något då står kommunen med ansvaret. Däremot kan man göra det i föreningsregi, det finns ju ”Farsor och morsor på stan” exempelvis, då kan kommunen hjälpa till med att exempelvis fixa fram en lokal att vara i.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt