Annons:

Två gånger har det brunnit i tågvagnar på järnvägsområdet i Silverdalen. Ägaren Magnus Danielsson är både ledsen och upprörd. "Respektlöst", säger han. Foto: Räddningstjänsten

Ägaren om anlagda bränderna: "Dålig respekt" – här är hans uppmaning

Brukets ägare Magnus Danielsson är också ägare av de tågvagnar som brunnit vid två olika tillfällen. Han är både ledsen och upprörd över den dåliga respekt som visas.
– Alla som förstör, förstör för sin egen ort. Finns det inga företag, vad ska då folk leva av, säger han.

Annons:

Att vara egenföretagare handlar inte bara om att tjäna pengar, understryker han, utan det ska vara roligt också att hålla på.

– Sådant här sabotage kostar inte bara pengar, utan man riskerar att tröttna när man jobbar och sliter och försöker bygga upp något. Det handlar om känslor också. Nu får vi både merjobb och merkostnader, pengar som vi kunde investerat i bruket, istället för att bara hålla på och reparera. Marginalerna är försvinnande små, om det ens finns marginaler, säger Magnus Danielsson och tillägger:

– Så är det ju farligt också, någon kunde skadat sig och det kunde blivit en skogsbrand.

Mycket skadegörelse

Han säger sig vara luttrad. Vid det här laget har han tappat räkningen på hur många fönster på bruket som slagits sönder.

Och två gånger med bara någon veckas mellanrum har det nu brunnit i de tågvagnar han har uppställda på brukets fastighet.

– Jag har köpt ett drygt 20-tal tågvagnar för att bruket ska ha dem i händelse av att någon hyresgäst behöver sådana. Det är ett sätt att utveckla bruket, att ha resurser. 

Två gånger med kort mellanrum

När räddningstjänsten var ute på en skogsbrand, i utkanten av samhället förra måndagen, fick de åka vidare och släcka en brand i en tågvagn. Redan där och då misstänktes att branden var anlagd.

På söndagskvällen var det dags igen. När polisen kom till platsen anträffades två unga pojkar, som erkände den senaste branden.

– All heder åt polisen att de engagerar sig och lyckats ta dem, säger Danielsson.

Dålig respekt

Han är både ledsen och upprörd över att folk visar så dålig respekt för andras saker.

– Klart man blir ledsen, jag förstår inte vitsen med att förstöra saker och jag har så svårt att förstå att man inte värnar de olika verksamheter som finns på orten, så arbetsplatserna finns kvar. Jag har investerat närmare 29 miljoner kronor i bruket, där ett 15-tal personer har sin försörjning, för att det ska vara en seriös anläggning där verksamheten ska fungera, säger Magnus Danielsson. Finns det inga företag, hur ska då orten kunna leva vidare?

Har du vidtagit några åtgärder för att minska risken att det händer igen?

– Jag har en kille på plats som varit och pratat med skolans rektor. Att inhägna området är inte ett alternativ, det är ett ganska stort område och det blir inte vackert när det är mitt i naturen. Vi kanske får lov att sätta upp en kamera. 

– För det är inte bara eldningen som varit ett problem, jag har märkt också hur vuxna öppnat dem och ställt in grovsopor i vagnarna. Så jag skulle vilja uppmana folk att gärna ta en promenad och se efter sitt eget samhälle, så det inte spårar ur.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt