Annons:

Lokala macken mäktar inte med miljoninvestering utan stödåtgärder

Håkan Johansson på Virserums Bilservice fick i fredags moderat besök i form av Pär-Gustav Johansson och Carl Dahlin, oppositionsråd i Region Kalmar län. Foto: Privat

Lokala macken mäktar inte med miljoninvestering utan stödåtgärder

MSB:s nya direktiv innebär en stor kostnad för mindre mackar. Virserums Bilservice står inför en investering på 1,8 miljoner kronor som kräver ekonomiskt stöd. 
– Får han inte stöd till investeringen så tvingas han lägga ner, säger Pär-Gustav Johansson (M). 

Annons:

Carl Dahlin och Pär-Gustav Johansson från Moderaterna i Region Kalmar län besökte nyligen Virserums Bilservice som också är en Gulfstation. 

– Den lokala macken är ofta den enda eller ett av få serviceställen för kommersiell service på landsbygden och är därför jätteviktig för att man ska kunna bo och verka på landsbygden. Det är frågor som jag och Carl (Dahlin) har engagerat oss i, säger oppositionsregionrådet Pär-Gustav Johansson (M).  

Nya direktiv innebär stor kostnad

Den 1 juli i år träder nya direktiv i kraft från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och innebär att alla bensinmackar måste ha korrosionsskyddat för att få fortsätta sälja drivmedel. 

– Det kräver stora och ekonomiskt betungande åtgärder av den enskilde mackägaren för att få fortsätta sälja drivmedel. Det är en oerhört stor investering som man helt enkelt inte mäktar med utan någon form av stöd, säger Pär-Gustav Johansson. 

Både Moderaterna och Tillväxtverket har legat på för att Region Kalmar län ska göra inventering av mackarna i länet för att se vilka som inte har hunnit utföra åtgärderna. 

– Det har tagits fram ett nytt stöd och möjligheten finns att söka anstånd, säger Pär-Gustav Johansson. 

Virserums Bilservice är en av sju fristående mackar i länet som inte har rostskyddat rör och tankar. Den lokala macken har sökt anstånd för åtgärden i två år hos MSB.

– Vi har drivit på för att regionen ska se över sina möjligheter att ge stöd till mackar som befinner sig i sådana situationer. Det blev verklighet på senaste regionalutvecklingsnämnden. Vi är glada för att vi kan vara med och påverka och bidra till att fler mackar överlever det nya direktivet, säger Pär-Gustav Johansson.

"Får inte stjälpa de företagare som finns"

Håkan Johansson på Virserums Bilservice har än så länge inte fått svar på anståndsansökan men Pär-Gustav Johansson är hoppfull. 

– Jag förutsätter att macken beviljas anstånd, då har Håkan två år på oss att söka de nya stöd som finns. 

Allt fler bensinmackar har försvunnit på landsbygden under de senaste åren och med det har också många gånger den sista servicepunkten försvunnit. 

– På Virserums Bilservice har man många ben att stå på med paketutlämning, tidningar, bilverkstad. Lägger man ner en av huvudingredienserna i själva företaget blir det svårare att klara sig. Håkan betonar att de tillhandahåller service till väldigt många som bor i Virserum. Utan den så hade vardagen blivit svårare, säger Carl Dahlin. 

Carl Dahlin tycker att det är viktigt att underlätta mackarnas överlevnad. 

– Jag håller med om att det är bra att man stärker det naturmässiga skyddet med de nya direktiven men vi får inte stjälpa de företagare som finns på glesbygden. Vi måste hitta vägar framåt för att de ska kunna överleva, säger Carl Dahlin. 

"Måste ha en attraktiv verksamhet"

Investeringen i Virserum ser ut att landa på runt 1,8 miljoner kronor. En förutsättning för att investeringen ska bli av är beviljade bidrag, antingen från regionen eller Tillväxtverkets nya stöd på 75 miljoner kronor om året i hela landet.

– Får han inte stöd till investeringen så tvingas han lägga ner. Det går inte heller att hitta en köpare om man inte har löst situationen, säger Pär-Gustav Johansson. 

Carl Dahlin lägger till: 

– Håkan är 66 år gammal och vill han kunna hitta en köpare så måste han ha en attraktiv verksamhet där drivmedelsstationen ingår. Det vore förödande om han inte fick möjlighet att få de här stöden och kunna se till att verksamheten drivs vidare. Håkan känns positiv så det kommer lösa sig med förenade krafter. Det är mycket inställning och han har rätt approach, säger Carl Dahlin. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt