Annons:

  • Många kom till höstmässan i Källängsparken. Foto: Stefan Härnström

  • Erik och Sanna Baugren fanns på plats.

  • Per Bergh fanns på plats med kaniner.

Mässan i Källängsparken var populär – se stort bildextra här

Höstmässan i Källängsparken innehöll mycket; från karameller till jaktredskap. Bland utställarna fanns Gamleby gymnasium som berättade om sina utbildningar och visade upp djur. Besökarna kunde förbereda sig inför våren med ett lökinköp eller testa sina förmågor med kastspö och mycket mer. 

Annons:

Med teman som friluftsliv, odling och jakt blev det ett stort omfång och såväl besökare som utställare passade på att ställa frågor och byta erfarenheter med varandra. För de som ville ha något ätbart fanns det också en hel del att prova; bland annat hamburgare gjorda på viltfärs.

Äppeltider

Hösten innebär att många har ett extra stort intresse för sina trädgårdar. Speciellt äppelträden. Sanna och Erik Baugren från Kaseklints Trädgård berättade hur man beskär och upptäcker sjukdomar på sina träd. Firman är relativt nystartad och paret som är utbildade inom beskärning har även arbetat med trädgårdsmästeri.

– Vi har båda arbetat länge i branschen, både som anställda och i egna verksamheter. Nu har vi Kaseklints Trädgård och Sanna fick veta att den här mässan skulle ske så vi anmälde oss. Det är det första evenemanget vi är en del av. Många av mässbesökarna kommer med frågor om sina äppelträd. Någon kom hit med en kvist som vi kunde identifiera och andra har tagit bilder på sjuka träd som vi svarat på, säger Erik.

Hur sköter då svenskarna sina fruktträd och beskärningen? Ja, enligt Erik är det väldigt varierat och speciellt beskärningen är uppdelad enligt två åsikter.

– Den ena halvan anser att man ska beskära hårt. De tar bort allt på samma gång. Vi tillhör gruppen som tycker man ska beskära skonsamt och ta grenarna som börjar hänga. Trädet mår bättre, ger mer frukt, mer glädje och så är det mindre jobb, svarar han.

Populära kaniner

En av de mer populära utställarna i parken var Kalmar Läns Kaninavelsförening (KAF). Per Bergh är ordförande i föreningen och visade upp olika raser och berättade för intresserade om hur man föder upp och sköter om kaniner.

– Vi är runt 35 medlemmar i KAF och föreningen har funnits i över hundra år, förra året var det jubileum. Jag är inte helt säker på hur länge föreningen funnits faktiskt. Modern kaninavel går mest ut på att ställa ut djuren. Det är även mycket köp och sälj för när man fått fram en fin utställningskanin har man kanske sju – åtta extra. Många säljer på Blocket, själv äter jag en del av mina, säger han.

KAF är värdar för tre riksutställningar per år och håller även i klubbmästerskap. Precis som med andra utställningsdjur så håller man koll på kaninernas stamtavlor. Det finns en handfull svenska raser som till exempel Svensk päls, Mellerudskanin, Örestad, Orange och Isabella. Majoriteten av dessa är sällsynta och man arbetar för att hålla igång aveln. En uppfödare kan ha stora grupper av kaniner.

– Vad gäller mina kaniner så skulle jag uppskatta att jag i snitt har ett femtiotal, avslutar Per.

Stefan Härnström 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt