Annons:

Direkt efter rånet stängdes butiken. "Vi har full fokus på personalen", säger vd Richard Hedsand. Foto: Jakob Karlsson/Privat

BUTIKEN HÅLLER STÄNGT EFTER RÅNET: "FULLT FOKUS PÅ PERSONALEN"

Dagen efter rånet på Coop i Vimmerby är det full fokus på att stötta och hjälpa personalen.
– Vi håller fortfarande stängt och vad jag förstår håller polisen på att göra en teknisk undersökning av platsen, säger vd Richard Hedsand.

Annons:

Coop har tydliga rutiner när något sådant här händer. Så direkt efter rånet på fredagskvällen samlade man personalen för samtal och debriefing.

– Det viktigaste var att vår personal inte kom till skada fysiskt. Det var två som jobbade vid händelsen, det var sent på kvällen och det är alltid två kvar kvällstid. Det blir förstås väldigt turbulent när något sådant händer, så idag har vi samlat all personal. Det är dem vi har fullt fokus på nu, så även vår personal från Oskarshamn är på plats för att bistå med det de kan, säger Richard Hedsand, vd på Coop Oskarshamn med omnejd ekonomisk förening.

Hur mår personalen efter det som hänt?

– Det verkar som det gått bra, att alla mår bra efter omständigheterna. Alla våra rutiner funkade bra, det är det jag kan säga generellt. Sedan är det fruktansvärt tråkigt när någonting sådant här händer, det kan man heller inte gardera sig emot att någon går in och rånar en butik.

Vad händer nu idag?

– Vi har kopplat in företagshälsovården och vad jag förstår är polisen där nu och gör en teknisk undersökning. Vi skulle egentligen öppnat klockan nio och tanken nu är att vi ska öppna så fort polisen är klar med sitt arbete.

Kund dokumenterade

Richard Hedsand berömmer också kunden Emmy Bjerkert, som fotograferade rånarna, som var maskerade och hotade personalen med tillhygge.

– Det var rådigt gjort att dokumentera händelsen så väl, det är också bra för kommande utredning och förhoppningsvis att man kan få tag i de här personerna. Det känns alltid jättebra när samhället griper in och när människor har det civilkuraget och bidrar så gott man kan med att hjälpa och stötta. Det är positivt både för vår personal och det fortsatta underlaget.

Ingen större summa

Enligt Richard Hedsand kom rånarna över en mindre summa pengar och cigaretter.

– Jag vet faktiskt inte exakt hur mycket pengar det rör sig om, men det ska inte vara någon större summa. Några tusenlappar max, säger Richard Hedsand och fortsätter:

– Vi har inte mycket kontanter att komma åt i våra butiker. Dels är det mindre kontanter i omlott numera, dels har vi sett över våra rutiner efter stöldvågen vi hade i föreningen 2019-2020. Så vi har extremt lite kontanter i butikerna, för att minska risken för rån. Så det är rent ut sagt idiotiskt att råna Coopbutiker. 

Enligt uppgift fungerade inte överfallslarmet i butiken?

– Det är inget jag känner till. Det har jag inte fått några signaler om. Vi har överfallslarm i alla våra butiker, så det ska fungera för det testas av tekniker regelbundet. Men som sagt, det är inget jag känner till hur det var med den saken.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt