Annons:

 • Känd tv-kock väckte nyfikenhet – vill få oss äta mer vildsvinskött

  I andra delen av Svenska Jägarförbundets viltmatsprojekt gästade man Axelssons i Abys matstudio där tv-kände kocken Anders Levén inspirerade till matlagning på vildsvinskött och vildgås. På bilden också Mario Unterbrunner, Torsås kommun, och kocken Sebastian Liljedahl.
  Foto: Privat

 • Känd tv-kock väckte nyfikenhet – vill få oss äta mer vildsvinskött

  Anders Levén lagar vildsvinskorv. Foto: Privat

 • Känd tv-kock väckte nyfikenhet – vill få oss äta mer vildsvinskött

  Göran Frisk från Fristens Vilt pratar vildgås för deltagarna på workshopen om vildsvin och gås. Foto: Privat

Känd tv-kock väckte nyfikenhet – vill få oss äta mer vildsvinskött

Målet är att få ut kunskap och väcka nyfikenhet kring vildsvinskött och vildgås. Svenska Jägarförbundet driver ett viltmatsprojekt där den andra workshopen hölls i Axelssons i Abys matstudio, med tv-kände kocken Anders Levén på plats som inspiratör.

Annons:

Den här träffen är en del av ett viltmatsprojekt, som Svenska Jägarförbundet fått medel till från Jordbruksverket.

Medarrangör är Länsstyrelsen i Kalmar län, som sett till att ett antal personer var på plats för att lära mer. Så de i sin tur ska kunna föra kunskapen vidare.

– Det är ett sätt att få både vildsvin och gess, som kan göra en del skada ute i naturen, att istället hamna på tallriken. Det här är ju mat som man åt mer av förr i tiden, men som kanske inte så många av oss är vana att äta, utan det är väl mest i jägarleden där man äter vilt. Nu vill vi få ett bredare intresse för viltet, från en bredare allmänhet, säger Anna Carin Pålsson, projektledare för länsstyrelsens landsbygdsenhet.

Ökad tillgång på vildsvinskött

Det här projektet fick sin början redan 2020. Då delade regeringen ut pengar till flera myndigheter i syfte att ge konsumenterna större tillgång till vildsvinskött som livsmedel.

I Kalmar län tog allt sin början med en första workshop i Oskarshamn. Eftersom projektet består av fysiska träffar fick man pausa fortsättningen, eftersom smittspridningen gjorde det olämpligt att genomföra dem.

– Nu, två år senare, kör vi workshop två här hos Axelssons i Aby i deras matstudio, så blir den tredje och sista om någon månad ungefär på Mellingerums frukt och bär i Kristdala. Då ska vi även besöka Stenbo Gård som är en av två vilthanteringsanläggningar i Kalmar län som tar emot vildsvin, säger Anna Carin Pålsson.

Tv-kock inspirerade

Inbjudna var personer från restaurangkök och offentliga kök, en charkuterist och personer som skriver om mat. En bred samling med den gemensamma nämnaren att de vill lära sig mer kring användandet av kött från vildsvin och vildgås.

Gästade gjorde också inspiratören och kocken Anders Levén, känd från tv, som började dagen med en snabbkurs i korvstoppning – förstås gjorda på kött från vildsvin.

Ett otroligt intresse

Enligt Anna Carin Pålsson finns det ett otroligt intresse för viltkött, i synnerhet från offentliga kök, som dess värre inte får tag i vildsvingskött i den utsträckning som de vill.

– En anledning är att det är en tuff jakt, som utförs på nätterna. Men, det handlar också om att köttet måste passera en vilthanteringsanläggning, där det trikintestas, för att få säljas till kök och konsumenter. Det gäller att jägarna har en sådan anläggning i närheten, man vill inte åka allt för många mil.

Anna Carin Pålsson fortsätter:

– Det är en kedja som måste funka, så vårt arbete är att öka efterfrågan. För vi tänker att finns det en efterfrågan kan vi få kedjan att fungera. Det gäller att börja i rätt ände.

Under dagen visade också gårdens ägare Elisabeth Axelsson runt och berättade om deras erfarenheter av att sälja lokalt vildsvinskött.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt