Annons:

  • Nu börjar nya föreningen sin renovering av Ordenshuset

    Per-Olof Paulsson, Jan-Olof Svensson, Börje Karlsson och Sven-Åke Boström. Foto: Stefan Härnström

  • Nu börjar nya föreningen sin renovering av Ordenshuset

    Sedan en dryg månad tillbaka har den nystartade föreningen Kulturhuset i Virserum tagit över före detta Ordenshuset i Virserum. Foto: Stefan Härnström

  • Nu börjar nya föreningen sin renovering av Ordenshuset

    Alla stolar i biografen ska bytas ut. 108 moderna biostolar från Danmark levererades strax före pressträffen. Foto: Stefan Härnström

Nu börjar nya föreningen sin renovering av Ordenshuset

Den nybildade föreningen Kulturhuset i Virserum har tagit över Ordenshuset i Virserum. På fredagen presenterade de sina planer för framtiden och tog det första steget till att modernisera byggnaden. Strax före pressträffen hade 108 moderna biostolar levererats och de hade fullt upp med att få in dem.

Annons:

Inne i biografen berättade styrelsemedlemmen Per-Olof Paulsson om det som sker nu och vad som kommer att ske.

Föreningen kommer få hjälp av PRO-eldsjälarna Jan-Olof Svensson och Börje Karlsson och först ut är alltså ett byte av alla stolar i biografen. De nya stolarna är ett begagnatfynd från Danmark. 108 nästan oanvända stolar som har något besökarna efterfrågat – mugghållare.

– Förr fick man gå och moppa efter filmen när burkar och flaskor vält för de ställdes på det lutande golvet, säger Jan-Olof Svensson.

Förhandlingar sedan i juni

Den första intressenten till husen var en dam i Stockholm som ville ha loppis i källaren och hyra ut resten av byggnaden. När hon fick frågan om hur underhållet på huset skulle gå till fick hon kalla fötter och IOGT-NTO sålde som vår tidning tidigare berättat Ordenshuset till föreningen för en låg summa för att se till att ”rädda det” från den öppna marknaden och för att Virserums starka föreningsliv kunde använda det.

Förhandlingar inleddes med förra ägarna IOGT-NTO i juni och allt var påskrivet och klart i september.

– Virserums Sparbank går in och sponsrar oss, vilket vi är tacksamma för. De ser det är som något långsiktigt och vi får likaså bidrag från kommunen. Föreningar har inte så mycket pengar så även några hundra tusen är en stor summa. Vi vill också att invånarna ska bli intresserade av föreningen. Föreningar kan ha tillgångar men utan aktiva, som gör det ideella, betyder det ingenting, berättar Per-Olof Paulsson.

– Den här föreningen har en styrka i att medelåldern på medlemmarna är yngre än i många andra. I PRO är vi för gamla för att orka allt, konstaterar Börje Karlsson.

Konkurrens om evenemang

Eftersom södra delen av Hultsfreds kommun har gott om föreningslokaler så kan det bli konkurrens om evenemangen och om man alltid försöker spara sig fram kommer man antagligen få lägga ner och göra sig av med sin samlingslokal.

Därför har man stora planer för att göra huset attraktivt både för verksamheter som legat nere sedan pandemin och att få in nya. Föreningen har planer på att slipa om golvet i biodelen samt förnya högtalarna. I övrigt är den riktigt modern och helt digital så att man kan börja med premiärvisningar. Förhoppningsvis runt jul som är den stora biograftiden. Beroende på omständigheter och elpriset kan det bli senare under vintern.

Det gamla köket skulle bli nästa del att fixas. Där tänker man en ordentlig renovering eftersom det i grunden har 60 till 70 år på nacken. En nödvändig satsning då Kulturhuset vill att huset ska vara attraktivt som samlingslokal för andra föreningar och privata fester med mera.

Ser gärna att teatern återkommer

– Samhällsföreningen brukade ha bio runt en gång i veckan. Ofta på onsdagarna. Nu har vi tänkt att bio ska hållas i helgerna. Som det är nu vet jag att folk tar bilen och åker till Växjö för att se film. I framtiden hoppas jag att det ska vara teater och uppträdanden igen, säger Per-Olof Paulsson.

– Det finns gott om föreningslokaler i trakten men vill man se bio är det den här som finns, fortsätter Jan-Olof Svensson.

Kulturhuset i Virserums interimsstyrelse består förutom Per-Olof Paulsson också av ordförande Klas Liljegren, sekreterare Göran Stålbom och kassör Johan Hassel och Constanze Liljegren.

Stefan Härnström

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt