Annons:

Här är kommunchefens nya lön – så mycket höjs den

Lars-Erik Rönnlund får höjd lön och tjänar nu 109 200 kronor i månaden. Foto: Ossian Mathiasson

Här är kommunchefens nya lön – så mycket höjs den

Kommunchefen Lars-Erik Rönnlund får höjd lön med 2,7 procent. Nu tjänar han 109 200 kronor i månaden.
– Det följer löneläget totalt sett i kommunen, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Det var 2020 som Lars-Erik Rönnlund passerade 100 000 kronor i månadslön. Han gick då från 99 900 kronor i månaden till 103 100 kronor. 

Under 2021 tjänade kommundirektören i Hultsfreds kommun 106 270 kronor. I år är lönen 109 200 kronor. Det är en ökning på 2 930 kronor och i procent motsvarar det 2,7. Av detta är 93 000 kronor för tjänsten som kommunchef och 16 200 kronor för rollen som vd i Hultsfreds Kommunala Industri AB, HKIAB.

Rönnlunds årslön ligger nu på 1 310 400 kronor.

– Det här följer löneläget totalt sett i kommunen utifrån chefslöner och annat. Procentuellt är det lite lägre än det brukar vara. Naturligtvis är det en bra lön, men utifrån det jobb han lägger ned är det väldigt välförtjänt, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Lönen gäller från 1 april i år och förhandlingen avklardes före semestern.

– Vi satt ned innan sommaren och vi har en bra relation. Det är inga hårda ord mellan oss, utan vi tittar på bakomliggande faktorer, jämför med andra kommunchefer och andra yrkesgrupper. I år var det lite lägre procentsats även om det är mer pengar än den som får 2,7 procent i lägre lönenivå.

"Inget aktuellt vad jag vet"

Lars-Erik Rönnlund, som tillträdde tjänsten 2009, tillhör toppen i länet när det kommer till kommunchefernas löner. 

– Han har lång erfarenhet och stor kunskap, som verkligen gynnar oss som kommun. Jag tänker då på det jobb han lägger ned både som kommunchef och som vd för industribolaget. Vi är glada för att han är kvar hos oss och det är säkert många som vill rekrytera honom. 

Det har du pratat om många gånger. Är det något aktuellt där?

– Det är inget aktuellt nu vad jag vet. Jag vet också att han trivs väldigt bra oss och jag hoppas att han blir kvar länge. 

Hultsfred är en ganska liten kommun. Varför är det rimligt att han tjänar så mycket?

– Nej, men han är den som har jobbat längst i länet också. Han har störst erfarenhet och i en mindre kommun hänger det mer på honom som kommunchef än i andra, större kommuner. Det är mer personal som kan backa upp där. 

Att de har fler mellanchefer, tänker du?

– Det har vi givetvis här med. Varje kommun och organisation är unik, så det är svårt att jämföra. 

"Hög lön"

Det är något oklart vad man kan förvänta sig framåt, menar Lars Rosander.

– Vi följer det allmänna löneläget och får se vad de här tiderna innebär generellt sett med omvärldsläget kring inflation och annat. Så jag vill inte spekulera kring det.

Tror du att det här är en lön som sticker i ögonen på invånare och medarbetare i kommunen?

– Han har en hög lön, men gör ett jättebra jobb och det måste få genomslag i lönen. Det är svårt att säga vad folk tycker och tänker, men jag hoppas att de förstår att han och andra tjänstemän gör ett riktigt bra jobb för kommunens utveckling. Jag är glad att vi har de anställda vi har och den utveckling vi haft med de stora satsningar som gjorts.

Kommunchef Lars-Erik Rönnlund har tackat nej till att kommentera sin nya lön. Carolina Lejonram, kommundirektör i grannkommunen Vimmerby, tjänar 108 800 kronor i månaden. HÄR kan du läsa mer om det.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt