Annons:

  • Julia Wiel Fredén hade initierat torsdagskvällens evenemang, där människor samlades för en kärleksmanifestation mot våldet. Foto: Lotta Madestam

  • Magdalena Ärleskog och Elaine Sanches från Hultsfred-Vimmerby Kvinnojour delade ut rosor med viktig information såsom telefonnummer för budskapet under kvällen vara att inte blunda för våldet utan reagera och agera. Foto: Lotta Madestam

  • Emma Andersson, Tina Dahlström och Ingela Frejd på Individ och familjeomsorgen, berättade om sitt arbete med våld i nära relationer. Foto: Lotta Madestam

  • Hultsfreds Kontrollslakteri underhöll, bland annat med låtar ut Astrid Lindgrens låtskatt. Foto: Lotta Madestam

  • Foto: Lotta Madestam

  • Foto: Lotta Madestam

Kärleksmanifestation mot våldet – "En varm, fin och viktig kväll"

– Det har varit en varm, fin och viktig kväll.
Det sa Julia Wiel Fredén som initierat torsdagskvällens evenemang, där människor samlades för en kärleksmanifestation mot våldet.

Annons:

En av tre kvinnor i världen utsätts för fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid.

På torsdagskvällen genomfördes ett evenemang på Valhall som syftade till att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor under parollen "Hultsfred tillsammans mot våld".

Det med anledning av ”Orange Day”, som är i morgon 25 november – Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor, som instiftades av FN 1999.

Nytt initiativ

Initiativtagare och projektledare för kvällen i Hultsfred var Julia Wiel Fredén. 

– Jag upptäckte att det inte sker så många evenemang med temat under den här aktuella veckan, så jag pratade ihop mig med flera stycken för att få till den här kvällen, säger hon.

Hur tycker du responsen varit?

– Jättebra. Det har känts varmt, fint och viktigt, sa Julia Wiel Fredén som även höll en tyst minut för kvinnor och barn i våldsrelationer.

Våldets viktigaste verktyg

Utanför brann eldkorgarna och spred en varm stämning. Budskapet var att tystnaden är våldets viktigaste verktyg och att det är otroligt viktigt i dessa tider att höja sin röst, för att alla tillsammans är starkare än våldsutövare och förtryckare.

– Vårt viktigaste budskap här i kväll har varit att ”blunda inte för våldet utan reagera och agera”. Det är allas ansvar, säger Tina Dahlström som tillsammans med kollegorna Ingela Frejd och Emma Andersson på Individ och familjeomsorgen, berättade om sitt arbete med våld i nära relationer.

Deltog gjorde också Linus Ivarsson, trygghetsstrateg på kommunen, ABF Kalmar län, Virserums Konsthall, som hade en workshop där deltagarna kunde göra plakat, och Hultsfred-Vimmerby Kvinnojour.

Hur viktig skulle du säga att den här kvällen är?

– Det är så mycket lättare att bekämpa våldet om vi samarbetar, så det känns väldigt viktigt att vi alla gjort det här tillsammans, säger Elaine Sanches i Kvinnojouren, som tyvärr tvingas konstatera att våldet inte minskat, utan ökat.

För underhållningen svarade Hultsfred Kontrollslakteri, som bland annat sjöng några låtar ur Astrid Lindgrens låtskatt.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt