Annons:

Flera sjöar ska kalkas i helgen – kan leda till buller

Kalkningen av sjöar och vattendrag i Hultsfreds kommun sker med hjälp av helikopter. Foto: MostPhotos

Flera sjöar ska kalkas i helgen – kan leda till buller

Flera sjöar och vattendrag i Hultsfreds kommun kommer kalkas i morgon (lördag). Kalkningen sker med hjälp av helikopter vilket kan leda till buller.

Annons:

Det är dags för kalkning av 29 sjöar runt om i Hultsfreds kommun. Områdena sträcker sig över bland annat Stora Hammarsjöområdet, Lilla Hammarsjöområdet, Försjön, Hesjön, Nötån, Sällevadsån och Bjärkeån.

Kalkningen sker med helikopter, vilket kan leda till buller i dessa områden.

”Helikoptern kommer sprida kalk som heter Optimix. Det är en dammfri grovkalk i form av vattenverksgranuler. Vi kommer sedan följa upp kalkningen i en effektuppföljning för att kontrollera att de kortsiktiga och långsiktiga målen efterlevs”, skriver Hultsfreds kommun i en kommentar på sin hemsida. 

Sjöar och vattendrag har påverkats av försurning genom luftnedfall av svavelämnen och markanvändning. Flera tusen sjöar har påverkats så mycket att fiskarna inte längre kan överleva där.

”För att motverka effekterna av försurningen så kalkar vi många sjöar och vattendrag. Kalkning leder till rikare växt- och djurliv i våra sjöar och vattendrag”, skriver kommunen. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt