Annons:

Nya vägen slutbesiktigad – nu får man köra fortare

Hastigheten höjdes i veckan till 100 kilometer i timmen på nya vägen mellan Målilla och Hultsfred. Den slutbesiktigades med resultatet "godkänd". Foto: Lotta Madestam

Nya vägen slutbesiktigad – nu får man köra fortare

Nya riksväg 23/34 mellan Målilla och Hultsfred har slutbesiktigats – med resultatet ”godkänd”. Nu har också hastigheten höjts till 100 kilometer i timmen. Dock lyckades man inte hålla budgeten.
– Det är kopplat till omvärldsbilden, säger Johan Sundman, projektledare på Trafikverket.

Annons:

Efter ett och ett halvt års arbete är den nya mötesseparerade riksvägen mellan Målilla och Hultsfred klar. Under onsdagen var det slutbesiktning.

– Det slutgiltiga resultatet är ”godkänd” eller ”inte godkänd”. Den här är godkänd, vilket är jätteskönt. Alla som varit inblandade är jätteglada. Det är en milstolpe att man har en godkänd slutbesiktning, säger Johan Sundman.

– Sedan har vi en mil väg vi byggt om, så det vore jättekonstigt att inte få anmärkningar – det har vi fått här också, tillägger han. Det handlar om något räcke och även någon stolpe som ska rätas, någon sten och stubbe som ska tas bort och viltstängslet är det lite pill med – men arbetet är klart och funktion finns på vägen.

Återkommer under våren

Det mesta av arbetet görs så fort som möjligt, en del påbörjades redan under torsdagen.

– Vissa av sakerna lämpar sig inte att åtgärda under vintern och vi vill se hur det tar sig i slänter och liknande, så det arbetet återkommer vi till under våren, säger Johan Sundman, som räknar med att det kommer bli lite trafikstörningar då, men inte alls i samma omfattning som tidigare. 

Har du fått några reaktioner på det färdiga resultatet?

– Inte så mycket, men det lilla jag hört är att folk tycker det är fint och att det är smidigt att åka. Jag har bara hört positiva reaktioner på färdig väg, sedan har det ju varit andra reaktioner under resans gång, vilket är fullt förståeligt. Vi har ju varit där och stört.

Vad tycker du själv?

– Jag är nöjd och stolt. Jag tycker vi fått till en jättefin funktion av riksväg 23/34 med höjd hastighet och säkrare väg och dessutom är den fin sett till helheten med slänter, asfalt, räcken och så vidare.

I veckan höjdes också hastigheten till hundra kilometer i timmen, så vid södra infarten till Hultsfred blir det 80-väg igen.

Tackar för tålamodet

Vägen uppges kosta runt 200 miljoner kronor, det betyder att bugeten inte riktigt höll.

– Kostnaden har ökat med någonstans runt 15-20 miljoner kronor. Det är främst kopplat till omvärldsbilden, vi märker ju alla att allt blivit mycket dyrare. Så det finns förklaringar till det.

Johan Sundman vill passa på och tacka för tålamodet.

– För vi har verkligen varit och stört mycket. Och jag tycker generellt att de allra flesta har skött sig utomordentligt i trafiken.

– Så det är jag också extra stolt över, att vi inte har haft några allvarliga vare sig arbetsplatsolyckor eller trafikolyckor. Sedan har vi givetvis haft olyckor, någon köolycka och någon som lagt sig i diket, men inga allvarliga, så jag vill ge en stor eloge till de som arbetat där ute och till trafikanterna.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt