Annons:

Lanserar ny bok med koppling till trakten –

I nästa vecka lanserar Christian Holzer sin åttonde bok ”Spår: en guidebok till vackra platser och minnesvärda berättelser i Småland”. Foto: Pressbild/Carina Engqvist

Lanserar ny bok med koppling till trakten – "Roliga och sorgliga historier"

I nästa vecka lanserar Christian Holzer från Basebo utanför Vena sin nya bok ”Spår: en guidebok till vackra platser och minnesvärda berättelser i Småland”.
– Jag är optimistisk att den kommer tas emot bra, säger han.

Annons:

Det här är Christian Holzers åttonde bok i vilken han genom 16 kapitel guidar läsaren till vackra platser i Småland med fokus i trakterna kring Vimmerby och Hultsfred.

– Jag belyser platser där det hänt något speciellt, som ett mord, en kärlekshistoria, en lycklig emigration, en tragisk död eller hur det gick till när Sverige fick se den första TV-sändningen via satellit. Det var i Mariannelund för övrigt, säger Christian Holzer, som förstås ger ut boken på sitt eget förlag Basebo förlag.

Vuxit fram under flera år

Christian Holzer har jobbat med boken, som är en lös uppföljare till coffee table-boken ”Dagsutflykter i Småland”, under flera år.

– Ja, den växer ju till över tid. Man börjar med en liten idé och så samlar man flera berättelser, så jag skulle säga att jag jobbat med den de sista två åren.

Kan du ge några exempel på platser i våra trakter som är omnämnda i boken?

– Det handlar om både kända och okända platser. Ett kapitel handlar exempelvis om Nils Dacke. I år är det dessutom 500 år sedan han dog. En annan berättelse är den om ett prästmord i Vena, där två präster kom i strid och den ena dog. Vi har en annan berättelse från Krokshult, åt Kristdalahållet, där en man fick en radio på 1930-talet och det kom fram att batterierna tog slut jämnt, så man undrade varför han inte stängde av radion. Han ska ha svarat ”jag måste ju låta dem i Stockholm tala till punkt”.

– Så det är både roliga och sorgliga historier, där de flesta faktiskt har kopplingar till nutid på något sätt. Så jag kan plussa på med andra nutida historier, där jag tar en liten sväng ut och reflekterar och resonerar om olika saker som ofta väcker rätt mycket tankar om hur vi gör idag.

”Många spännande möten”

Christian Holzer har tillbringat mycket tid i arkiv, han har läst tidningar men också pratat med många människor i trakten, för att få ihop material till boken.

– Jag har ju skrivit flera guideböcker och när man går runt i skogen eller landsbygden och träffar folk som jag börjar prata med, då kommer det fram både roliga och underliga historier, som jag samlat och forskat runt omkring dem.

”Har fått jättebra resons”

Boken har tryckts i över 2 000 exemplar och Christian Holzer är förväntansfull inför hur den ska tas emot.

– Jag har haft några stycken som provläst den och jag har lämnat några färdiga exemplar till bokhandeln i Vimmerby, som är en god samarbetspartner. Jag har fått jättebra respons, folk tycker den är rolig, spännande och intressant, så jag är optimistisk.

Har du några planer för den nionde boken?

– Ja, jag har flera idéer faktiskt, men det är inget jag kan avslöja än. Jag kan dock säga att jag håller mig kvar i trakterna, så det blir en till bok om Småland och naturen vi lever i.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt