Annons:

Ny statistik: Stigande inflation och historisk ökning av matpriserna

Ökningen av matpriserna har varit rekordstor det senaste året, visar ny statistik från SCB. Foto: MostPhotos

Ny statistik: Stigande inflation och historisk ökning av matpriserna

Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker har stigit med över 20 procent det senaste året, visar SCB:s Konsumentprisindex (KPI). Inte sedan början av 1950-talet har matpriserna ökat så mycket på ett år i Sverige.

Annons:

Statistikmyndigheten SCB presenterade på onsdagen nya inflationssiffror. Och tvärtemot vad många trodde stiger inflationen i februari, från januaris 11,7 procent till 12 procent (KPI) – detta trots sjunkande elpriser och dess effekt på boendekostnaderna.

Boven i dramat är, enligt SCB, en historisk ökning av matpriserna under månaden. Livsmedelspriserna har det senaste året ökat med 22,1 procent och under januari månad med 2,8.

KPI ökade med 1,1 procent från januari till februari. Under motsvarande period föregående år ökade priserna med 0,9 procent.

Högsta ökningen på 70 år

Livsmedel och alkoholfria drycker tillsammans blev 20,95 procent dyrare mellan februari i fjol och februari i år, enligt den senaste statistiken, enligt SCB.

– Under 1970- och 80-talen ökade livsmedelspriserna också mycket, men inte lika snabbt som de gör nu. Vi får gå tillbaka till 1951 för att hitta den senaste tolvmånadersperioden då matpriserna ökade med över 20 procent, säger John Eliasson, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Prisutvecklingen på livsmedel är bred, men några undergrupper sticker ut: Fetter, ägg och mejeriprodukter har alla stigit med över 30 procent i pris det senaste året.

Grönsaker sticker ut

Sett till enskilda produkter är det dock ett par grönsaker som sticker ut.

– Priserna på purjolök och blomkål har stigit med nästa 80 procent det senaste året.

Faktum är att endast en livsmedelsprodukt i KPI minskat i pris jämfört med februari i fjol: salladskål, vars pris sjunkit med 1,5 procent de senaste tolv månaderna.

Stor månadsförändring för grönsaker

Den senaste månaden steg grönsakspriserna mest.

– Priserna på grönsaker brukar stiga i februari, men inte så här mycket. Till exempel gick priset på blomkål upp med 48 procent i februari jämfört med januari. Tomater ökade med närmare 38 procent och paprika med nästan 34 procent, säger John Eliasson.

Totalt steg priset på livsmedel och alkoholfria drycker med 2,74 procent i februari jämfört med januari i år.

Fakta

Maten som ökat mest i pris det senaste året (februari 2022–februari 2023):

Purjolök, 79,5 %

Blomkål, 79,2 %

Paprika, 54,1 %

Honungsmelon, 51,4 %

Socker, 48,1 %

Annat smörgåsfett, 45,3 %

Smör, 39,4 %

Småcitrus, 38,4 %

Gräddfil, creme fraiche, 38,4 %

Hushållsmargarin, 38,0 %

Maten som ökade mest i pris mellan januari och februari 2023:

Blomkål, 48 %

Tomater, 37,6 %

Paprika, 33,6 %

Socker, 33,1 %

Honungsmelon, 29,0 %

Slanggurka, 26,3 %

Sallad, 10,6 %

Cider, 10,3 &

Gravad/rökt laxfisk, 9,0 %

Vitkål, 8,0 %

 

Annons:

Micael Rundberg

micael.rundberg@dagenshultsfred.se

073 098 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt