Annons:

Penninggåva ska höja trivseln på orten – förening hänger på trend

Röda korset i Virserum testar något för dem helt nytt och hänger på trenden med högläsning. Marianne Odin ska läsa högt ur boken "En piga bland pigor" i föreningens lokal på Bolagsområdet. Foto: Lotta Madestam/Privat

Penninggåva ska höja trivseln på orten – förening hänger på trend

När Röda Korset i Virserum firade 100-årsjubileum fick man en summa pengar att använda till att göra det trivsamt för invånarna. Nu har man tagit ett helt nytt initiativ.
– Jag tyckte det skulle vara trevligt att hänga på trenden med högläsning, säger initiativtagaren Marianne Odin.

Annons:

Medlemmarna har bollat idéer vad man kan göra för Virserumsborna i syfte att höja trivseln. Kretsen jobbade tidigare väldigt intensivt med flyktingarna fram till 2020, nu finns utrymme att hitta på nya saker.

I synnerhet som man fick en summa pengar i 100-årspresent av kyrkan, kommunen och olika föreningar med en tydlig markering att penninggåvan ska användas till att göra det trevligt för Virserumsborna.

– Högläsning får vara en del av det, säger Eva Elmgart i styrelsen.

”Blivit en trend”

Initiativet kläcktes av medlemmen Marianne Odin, som också blir den som ska läsa högt i Röda korsets lokal på Bolagsområdet.

– Det har blivit så populärt nu med högläsning, det har blivit en trend och förekommer ju till och med i tv. Så jag tyckte det skulle vara kul att testa och se hur intresset blir.

Vid premiären på söndag kommer hon läsa ”En piga bland pigor”, skriven av Ester Blenda Nordström, som gjorde mycket spännande i sitt liv. Bland annat provade hon på att vara piga för att se hur de hade det på landet och senare skrev en bok om det för att sprida kunskap.

– Hon var Sveriges första wallraffjournalist, säger Marianne Odin.

Sätter medmänskligheten i fokus

Eftersom det är premiär bjuds det på alkoholfritt bubbel samt kaffe och kaka.

– Det kan vara mysigt att fördriva en söndagseftermiddag tillsammans, säger Marianne Odin.

– När vi hade eventet ”Kul efter jul”, där vi bjöd in 80 personer till församlingshemmet, fick vi till oss att att det uppskattades att det hände något roligt en söndag. Därför lade vi det en söndag, tillägger Eva Elmgart.

Röda Korset vänder sig främst till äldre, men alla är välkomna, det finns ingen åldersgräns.

– Vi vill sätta medmänskligheten i fokus. Vi vill försöka nå ut till de som kanske känner sig lite ensamma eller känner att det vore roligt att det händer något, säger Eva Elmgart.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt