Annons:

  • Rock City fylls av skärmar, tangentbord och spelsugna ungdomar i tre dagar

    Över 70 ungdomar från Hultsfred och Högsby deltar på tredagarslanet på Rock City i Hultsfred. Foto: Ossian Mathiasson

  • Rock City fylls av skärmar, tangentbord och spelsugna ungdomar i tre dagar

    Ebbe Bäcketoft från Målilla är en av ungdomarna som deltar på lanet.

  • Rock City fylls av skärmar, tangentbord och spelsugna ungdomar i tre dagar

Rock City fylls av skärmar, tangentbord och spelsugna ungdomar i tre dagar

Skinande skärmar, knattrande tangentbord och headset i olika färger. Från onsdag till fredag pågår fritidsgårdens lan på Rock City i Hultsfred. 
– Vi har 72 deltagande ungdomar, säger fritidsledaren Victor Elofsson. 

Annons:

Fritidsgården i Hultsfred genomför i detta nu ett lanparty för påsklovslediga ungdomar på Rock City i Hultsfred. 

72 ungdomar, varav elva från Högsby kommun, har intagit den stora, mörklagda konserthallen med sin utrustning för att spela diverse olika datorspel i tre dagar. Man kan kort och gott säga att ett lan är när man kopplar samman datorer och spelar spel mot varandra över ett gemensamt nätverk. 

– Det är andra gången vi anordnar ett lan i den här storleken på Metropol. Lan har alltid varit en bra aktivitet på fritidsgården. Spelintresset bland dagens ungdomar är extremt stort och blir större och större. Det har verkligen inte varit svårt att fylla de här platserna. Det är högt tryck och när man gör en så mycket större grej så är det ännu större intresse. I och med att vi rör oss på skolorna i vårt jobb så når vi i stort sett alla kommunens ungdomar, säger fritidsledaren Victor Elofsson. 

Tredagarslanet fylls med turneringar

Evenemanget hade precis kickat igång vid vår tidnings besök. Ungdomarna bär in datorer, skärmar, stolar och sängkläder i lokalen tillsammans med sina föräldrar och ser fram emot att inleda spelandet. 

– Jag tycker om upplägget med att ungdomarna samlas på det här sättet i en trygg fritidsgårdsmiljö och träffar nya kompisar som de i sin tur kan fortsätta spela med hemma, säger Victor Elofsson. 

Fritidsgårdspersonalen har satt samman ett fullspäckat program med turneringar. 

– De tävlar och samlar poäng under lanets gång och vi lottar ut priser i form av gamingstolar och headset på sista dagen. E-sportprogrammet på Hultsfreds gymnasium håller i turneringar och hjälper till med att koppla in internet och ström som en del av sin utbildning. 

På lanet finns inga regler för sömn även om ungdomarna uppmanas att sköta om både sömnen och kosten. 

– Vi får tillåtelse att använda flera stora sovsalar här på Campus där deltagarna sover när de vill på dygnet. 

"Viktigt att man sover"

Niondeklassaren Ebbe Bäcketoft från Målilla var en av många anmälda ungdomar till lanet. 

– Det är spännande och bra att fritidsgården samlar alla ungdomar och låter dem få spela. Jag själv har spelat väldigt mycket, i stort sett hela livet. Det är kul att man delar intresset med så många andra personer. Jag kommer inte spela hela tiden utan det är viktigt att man sover också, säger Ebbe Bäcketoft.

Vad är tjusningen med att spela datorspel?

– Det är kul att samlas och bara gibba (spela datorspel) med sina vänner. Counter-Strike är jag bra på och det är inte så många som spelar det längre. Det är lite yngre personer med i år och de spelar antingen Fifa eller Fortnite. 

Eleverna på Hultsfreds gymnasiums e-sportprogram är med i crewet som håller ställningarna på länet. 

– I fjol deltog 30 av våra elever på lanet och i år är eleverna, 16 till antalet, med och hjälper till med teknik, ljud, ljus och turneringsadministration. Vi har två sistaårselever som jobbar med ett gymnasiearbete där de ska streama en turnering och det gör de på fredag eftermiddag, säger Tobbe Strömbom, lärare på e-sportprogrammet. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt