Annons:

Rustar för Vårfestival – både fler och större aktiviteter i Virserum

Det blir Vårfestival för andra året i början av maj, med fler och större aktiviteter i Virserum. Inte minst på Bolagsområdet där det putsas och fejas för att möta våren. Foto: Frank Axelsson

Rustar för Vårfestival – både fler och större aktiviteter i Virserum

Vårfestivalen i Smålands Trädgård arrangeras den 6-7 maj. I år med fler och större aktiviteter i Virserum.
– Det är en helg då vi öppnar upp vårt fantastiska område för att visa vad som faktiskt finns här, säger Per Rosander som kläckte idén.

Annons:

Arrangemanget genomförs för andra året av Smålands Trädgård, som avser huvudsakligen Skirö, Nye, Näshult och Stenberga.

Virserum finns med på ett hörn och efter att ha varit ganska blygsamt med aktiviteter premiäråret satsas det rejält på flera olika håll i år.

– Det är jätteroligt att Virserum deltar med fler och större aktiviteter. Vissa aktiviteter är öppna en dag, andra två. Virserum har valt att satsa på söndagen. Allt bygger på frivilliga krafter, så man får vara tacksam för det man får ihop, säger Per Rosander, som håller ihop arbetsgruppen med representanter från de olika byarna.

Vill väcka ett större intresse 

Tanken med Vårfestivalen är att erbjuda lite som en smällkaramell av aktiviteter.

– Arrangemanget är skapat för att väcka ett större intresse för både amatören, den erfarna och den som är ute efter en mysig dag med familjen, säger Per Rosander.

För Virserums del kretsar mycket kring Bolagsområdet där alla håller öppet dagen till ära, kompletterat med olika aktiviteter och att lokala företag är på plats.

– Irene Nettelbrandt håller föredrag om rosor i Örtaträdgården medan Linda Lindahl visar hur man klipper dem och Stinsen Konsthantverk visar pilflätning bland mycket, mycket mer, säger Frank Axelsson, ordförande i Bolaget Hembygdsförening, som tycker det känns roligt att visa upp området.

Utöver det kan man prova på att cykla i Dackestupet, eller gå någon av deras leder och Kafé Tre systrar i Vrånganäs håller också öppet.

Visa vad som finns här

En allaktivitetsdag med andra ord där målet är att man ska kunna besöka flera ställen, så det blir lönt att också åka lite längre.

– Det är en helg då vi öppnar upp vårt fantastiska område för att visa vad som faktiskt finns här, säger Per Rosander och gör liknelser vid Konstrundan i Österlen och Skördefesten.

Sammanlagt är det ett 40-tal aktiviteter. Allt ifrån kosläpp till föreläsning i konsthallen, motorveteraner samlas i Näshult, man kan klappa alpackor, det är bakluckeloppis i Skirö och vårmarknad i Ädelfors vid Ädelboa.

– Du hör ju, det finns mycket att välja mellan. Vi har siktat på att det ska finna någonting för alla, så alla känner sig välkomna.

En vecka senare arrangeras Upptäckardán i Hultsfreds och Vimmerby kommuner, du ser inte att de här aktiviteterna konkurrerar med varandra?

– Jag tycker inte man ska se det som konkurrens, utan att folket har två olika tillfällen att åka runt. Det finns mycket fint i våra trakter, allt kan inte visas på en dag. Folk väljer det ena eller andra – jag tror många väljer båda arrangemangen, säger Per Rosander.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt