Annons:

Irritation från KD-politikern efter stängningsbeslutet:

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskotts beslut om att stänga Järnforsens skola till hösten gör KD-politikern Anders Andersson besviken och upprörd. Foto: Ossian Mathiasson

Irritation från KD-politikern efter stängningsbeslutet: "Bedrövad och upprörd"

Det blir ingen skolundervisning i Järnforsen från och med i höst. Förslaget om att stänga skolan berör KD-politikern Anders Andersson. 
– Det gör mig både besviken och upprörd. Det är ett hårt slag gentemot skolbarnen och den ort som Järnforsen är med industrier och utvecklingsmöjligheter, säger han. 

Annons:

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott har lämnat förslag om att stänga Järnforsens skola och fritidshem från höstterminen 2023 och flytta eleverna till Målilla skola. 

Nyheten släpptes i samband med en presskonferens på tisdagsförmiddagen. KD-politikern och Järnforsenbon Anders Andersson nås av informationen efter samtalet från Dagens Hultsfred. 

– Jag tänker på alla löften om att det inte finns någon dold agenda för att lägga ner skolan. Det här beslutet visar att det uppenbarligen har funnits en sådan önskan, säger Anders Andersson och fortsätter: 

– Järnforsen är ett litet nav i kommunens ekonomi med sysselsättning eftersom det finns både stora och små företag här. Är det en rimlig ordning att orten ska berövas sin skola? Jag är bedrövad och upprörd över beslutet. 

KD vill inte att skolan stängs

Anders Andersson berättar att skolans framtid har varit en het fråga sedan februari förra året. 

– Föräldrar och föräldraföreningen i Järnforsen har pratat med mig i över ett års tid. Jag hade första samtalet med föräldrar som kom till mig den 17 februari 2022 när de signalerade en oro för skolans framtid i Järnforsen. Jag har sedan dess lämnat in ett antal skrivelser till kommunalrådet och kommunchefen och nu senast har den kristdemokratiska partigruppen lämnat in den samlade skrivelsen. På flera sidor beskriver vi utvecklingen i Järnforsen och skolans betydelse och lägger förslag på åtgärder, säger han. 

Sista ordet är inte sagt då frågan ska behandlas i både barn- och utbildningsnämnden och kommunfullmäktige. 

– Jag som person fortsätter att strida för frågan och har den kristdemokratiska gruppen med mig. Vi har haft långa diskussioner om frågan och hade faktiskt ett sammanträde med 13–14 personer i går kväll. Det finns en enighet i partiet om att vi vill ge skolan en framtid genom att lägga förslag om utvidgade upptagningsområden, att genomföra föräldraföreningens olika förslag som de har i 14 punkter och utreda möjligheten till särskilda undervisningsgrupper och att dessa skulle förläggas till Järnforsens skola. 

"Så dumt så klockan stannar"

Föräldrar boende i Järnforsen med omnejd, som har sina barn i annan skola på annan ort, har fått frågan om de kan tänka sig att välja Järnforsens skola. Barn- och utbildningschefen Martin Snickars berättar att samtliga 17 tillfrågade har svarat nej. Tillvägagångssättet gör Anders Andersson irriterad. 

– Om man frågar föräldrar nu när hotet ligger om en nedläggning så är det klart att man inte får några positiva besked. Man måste först fatta beslutet om att man vill ha kvar skolan och det är viktigt att ta det i rätt ordning innan man ställer frågor till föräldrar. Vill man ha kvar skolan och göra en satsning på den, då kan man fråga föräldrarna som kan ta ställning till något som innehåller en framtid. Nu har man bett föräldrar att välja Järnforsens skola medvetna om att den kanske ska läggas ner om några månader. Det är inte seriöst och det är nästan så dumt så klockan stannar. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt