Nu är årets åsksäsong här.
Foto: MostPhotos
I Sverige slår närmare 100 000 blixtar ner varje år och de flesta sker i samband med åsksäsongen.
Förutom att slå ut elektroniska apparater och orsaka strömavbrott kan ett blixtnedslag även orsaka brand och personskador.
Åsksäkra hemmet
Bor man i ett område där åskan ofta drar fram kan man ducka för eventuella skador genom att installera ett åskskydd, menar Eons regionchef Peter Hjalmar i ett pressmeddelande. I synnerhet om bostaden är ansluten till en luftledning.
– Man ska ha stor respekt för åskoväder. En normal blixt har en spänning på 30 miljoner volt, eller 20 000 ampere, så det är enorma krafter vi talar om. Därför ska man helst hålla sig inomhus vid åskoväder, och gärna dra ut kontakter till elektrisk utrustning som TV och stereo och dator.
När strömmen går
Ingen åska utan ett tillfälligt strömavbrott på sina håll. I 99 procent av fallen som åskan påverkar elnätet slår blixten ner bredvid en ledning eller station. Då uteblir strömmen bara en kort stund.
Direkta blixtnedslag på elanläggningar är med andra ord sällsynta och utgör endast en procent. I de fallen kan det dröja innan lamporna tänds hemma i stugorna. Då kan det vara bra att vara förberedd.
– Som beredskap inför strömavbrott är det bra att alltid ha ljus, batterier och kanske en vevradio hemma. Kom ihåg att ha ett extra vattenförråd, då vattentillförseln påverkas vid ett strömavbrott. Kom också ihåg att aldrig gå nära en nedfallen ledning, stolpe eller nedfallet träd i samband med åska utan rapportera i stället in det till oss på Eon, säger Peter Hjalmar.