Annons:

  • Ny stor dokumentär håller minnet om Hultsfredsfestivalen vid liv

    Christian Gustafsson från Barometern-OT presenterar en stor dokumentär om Hultsfredsfestivalen. Foto: Pressbild

  • Ny stor dokumentär håller minnet om Hultsfredsfestivalen vid liv

    Podcastdokumentären "Hultsfred – festivalen som förändrade Sverige" diskuterar folkfesten på djupet, alltifrån början till slut. Foto: Pressbild

Ny stor dokumentär håller minnet om Hultsfredsfestivalen vid liv

På fredag kan musikintresserade ta del av en ny dokumentär om Hultsfredsfestivalen, vid namn ”Hultsfred – festivalen som förändrade Sverige”. Den produceras av journalisten Christian Gustafsson och ska djupgående diskutera folkfestens historia.

Annons:

Hultsfredsfestivalen har sedan starten verkligen satt orten på kartan. Det är över ett decennium sedan den sista Hultsfredsfestivalen ägde rum, men lågan fortsätter att hållas vid liv. Nyligen gjorde SVT en dokumentär om folkfesten och nu väntas ännu en dokumentär för de musikintresserade. Christian Gustafsson från tidningen Barometern-OT har producerat en podcastdokumentär i fem delar. 

– Det har varit en tanke som jag har haft väldigt länge, att jag har velat göra något större om Hultsfredsfestivalen. Jag var på min första festival när jag var 13 år, sedan var jag på nästan alla efter det, säger Christian Gustafsson. 

Tidigare har Christian Gustafsson skrivit om Hultsfredsfestivalen. Han har alltid varit fascinerad av myten kring Rockparty, för att det var något så pass unikt. Detta blir första gången han skapar något i ljudformat. Han har producerat dokumentären på egen hand, samt gjort alla intervjuer och klippt programmen. Arbetet har pågått ända sedan januari.  

– Jag har alltid velat göra något stort, rejält och omfattande kring festivalen – och nu blev det av.

Hur känns det att det snart är premiär?

– Det är spännande och kittlande, för man har hållit på med det så länge och sen ska alla ta del av det nu. Det har varit ett stort intresse och det är många som har intervjuat mig i tv, radio och tidningar. Det är spännande att alla nu ska få höra det. 

Dokumentär på fem timmar

Dokumentären består av fem avsnitt i podcast-format. Totalt rör det sig om fem timmar. De två första avsnitten har premiär nu på fredag, den 30 juni. De kommer finnas tillgängliga på Spotify, de vanliga poddapparna, samt på Barometern och OT. 

Avsnitten går i en kronologisk ordning, från festivalens grundande till dess nergång. Varje årtionde får varsitt avsnitt. Dokumentären kommer att omfatta allt från stora till små händelser, med toppar och dalar. Däribland den tragiska olyckan när en tjej omkom i publikhavet och rekordåret 2005. En stor del av dokumentären fokuserar även på vad Hultsfred är idag, efter festivalen.  

Kändistät dokumentär 

Det är totalt 17 personer som medverkar i dokumentären, exklusive Christian Gustafsson. Däribland är det de fyra grundarna, Per Alexandersson, Håkan Waxegård, Putte Svensson Sahlin och Gunnar Lagerman. Man kommer även höra journalister och presschefer tala om festivalen, samt tre artister som spelade på Hultsfredsfestivalen. Slutligen medverkar tidigare vice statsministern Mona Sahlin. 

Kent gjorde en av sina allra första spelningar i ett litet öltält på Hultsfredsfestivalen 1994, den stod inte ens i programmet. Christian Gustafsson menar att det ändå är många som yttrar sig om att de var där. 

– Jag har pratat med en av medlemmarna i Kent och frågat hur det faktiskt var.  

Vill få nya generationer att förstå

Christan Gustafsson vill få den yngre generationen att förstå festivalens omfattning. Dokumentären är därför både för de som levde under festivalen och för de som tyvärr inte gjorde det. 

– Hela musiksverige flyttade till Hultsfred en vecka varje år och det var den viktigaste platsen i musiksverige. Det är så svårt för folk som inte var med på den tiden. Dels är dokumentären för de som inte var där och inte fick uppleva det, och dels är det för de som var där och vill minnas tillbaka.  

Tror inte festivalen kan återuppstå

I det sista avsnittet kommer det ske en diskussion om det finns en möjlighet för Hultsfredsfestivalen kan väckas till liv igen. Det blir en diskussion från personer som har varit med, men personligen tror inte Christian Gustafsson att det är möjligt. 

– Det här var något som startades i en annan tid. Idag drivs Sveriges tre största festivaler av livenation, världens största konsertarrangör. Rockparty och Hultsfredsfestivalen startades av några ungdomar på vischan. De hade inga pengar, bara förhoppningar och drömmar. Och det blev Sveriges största festival.

En del undrar om det hade varit möjligt om för en stor musikarrangör att få liv i festivalen igen, men inte heller det tror Christian Gustafsson kommer kunna hända. Det skulle i så fall bli något helt annat, än vad festivalen en gång var.

– Det skulle bli nostalgi och Hultsfred byggde aldrig på nostalgi, utan på punk och en rebellisk anda. Man ville något helt annat än vad de vuxna och mäktiga ville. Jag tror inte Hultsfred kommer att komma tillbaka - i alla fall inte på det sättet. 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt