Annons:

Eleverna splittras – de här skolorna valde Järnforsenbarnen

Eleverna har gjort sina val inför skolstarten i höst, som en följd av att skolan i Järnforsen läggs ner. Foto: Ossian Mathiasson/Lotta Madestam

Eleverna splittras – de här skolorna valde Järnforsenbarnen

Nu har eleverna i Järnforsen bestämt vilken skola de vill gå på, som en följd av att ortens skola stängs. Klart är att barnen splittras på fem olika skolor.
– Det är viktigt att både elever och vårdnadshavare kan välja vad de anser är bäst, säger Martin Snickars, barn- och utbildningschef.

Annons:

Efter fullmäktiges beslut att lägga ner skolan i Järnforsen tillfrågades eleverna var de vill gå i skola från och med höstterminen.

Nu har svaren sammanställts, vilket Vimmerby Tidning var först med.

Fem elever har valt Prolympia i Virserum, två har valt Silverdalens skola då de bor åt det hållet, två har Målilla skola som sitt val och två byter till Vetlanda kommun. En som valt skolan i Nye och en i Kvillsfors. Plus att tre elever ännu inte lämnat något svar. 

Sexorna är inte inräknade, de har gjort sina val mellan Albäcksskolan och Prolympia, som de alltid gör inför högstadiet.

– Dessutom har en elev flyttat, men det var förutbestämt innan skolbeslutet togs. Det meddelades under våren att de skulle flytta under sommaren, understryker Martin Snickars. 

Vad tänker du kring elevernas val, att inte fler valt en kommunal skola?

– Jag tycker det är viktigt att både elever och vårdnadshavare kan välja vad de anser är bäst. Och det har de ju gjort nu, då blir det spridning åt olika håll. Så jag tycker det är precis som det ska vara.

Hur vill du kommentera att bara två valt skolan i Målilla, trots att de gått där två dagar i veckan under läsåret?

– Det kan ju vara så att det blir fem, eftersom vi inte fått svar från alla än och de inte gjort någon ansökan till friskolan. Då är det kommunal skola som är alternativet, så vi räknar med att de kommer till Målilla till hösten.

Martin Snickars vet inte om Prolympia har en deadline, men det kan bli fullt i en klass med intagningsstopp som följd, vilket inte kommunala skolor har.

– Vi har haft en tät dialog med Prolympia efter beslutet i fullmäktige för att se till så det fungerar med skolskjuts åt båda håll. Det var ett direktiv från politiken att se till så det fungerar och det har vi gjort tillsammans med Prolympia, som ordnar skolskjuts mellan Järnforsen och Virserum och tillbaka och kommunen till och från skolan i Målilla.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt