Av de tillfrågade i undersökningen har flera fått byta ut sin medicin till följd av läkemedelsbristen. De som inte kunnat byta sort står nu helt utan medicin.
Foto: MostPhotos
Under lördagen gick Svenska diabetesförbundet ut med ett pressmeddelande där de flaggar för att det råder brist på framför allt läkemedlet Ozempic. Det är det läkemedel som används främst av diabetiker med typ 2.
De nya siffrorna bygger på enkätsvar från 3 516 medlemmar i Svenska Diabetesförbundet. Där uppger närmare 4 av 10 diabetiker att de under året har råkat ut för att deras medicin inte fanns på apoteket.
Slut på apoteken
Medan var fjärde av dem fått byta läkemedel, står nu nästan en tiondel av dessa helt utan medicin, menar man. Detta eftersom det uppmärksammade läkemedlet Ozempic inte gått att byta ut. Men samtidigt som det råder brist på läkemedlet för diabetiker, säljs den utanför förmånssystemet.
– Vi kan inte ha en situation där personer med diabetes inte får tillgång till livsviktig medicin samtidigt som samma medicin säljs utanför förmånssystemet. Det ökar ohälsan och vårdkostnaderna. Regeringen behöver snabbt vidta åtgärder för att se till att den medicin som finns tillgänglig i första hand går till dem som behöver den mest, säger Björn Ehlin.
Fler biverkningar efter medicinbyte
Flera som har fått byta läkemedel till följd av medicinbristen vittnar om hur det orsakat ökade biverkningar, samt instabila blodsockernivåer som följd. Det innebär större risk för komplikationer och följdsjukdomar, vilket på sikt leder till ökade kostnader inom diabetesvården.
– Det är bra att Läkemedelsverket nu utreder hur rest- och bristsituationer ska hanteras. Samtidigt står många personer med diabetes med akuta problem till följd av läkemedelsbristen. Med respekt för att det är komplexa frågeställningar så behöver vi vända på alla stenar nu. Här bör även tillfälliga begränsningar i förskrivningen och utlämningen av läkemedel övervägas, så dessa reserveras för de grupper för vilka de är avsedda och godkända, anser Björn Ehlin i pressmeddelandet.
Svenska diabetesförbundet ryter nu ifrån och uppmanar regeringen att agera snabbt för att säkerställa tillgången på läkemedel till kroniskt sjuka för att förhindra allvarliga komplikationer.
– Läget är mycket allvarligt. Regeringens uppdrag till Läkemedelsverket att föreslå åtgärder för att förhindra läkemedelsbrist dröjer ett år och under tiden hinner hälsan försämras för de med diabetes som inte får sin medicin, säger Björn Ehlin, ordförande för Svenska Diabetesförbundet i pressmeddelandet.