Annons:

Ny sammanställning: Här är kommunerna i länet där flest skiljer sig

Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Ny sammanställning: Här är kommunerna i länet där flest skiljer sig

Kalmar län ligger över det nationella snittet för längd på äktenskap. Däremot löper man större risk för skilsmässa om man är gift och bor i Kalmar kommun. Den visar ny sammanställning av data från Statistiska centralbyrån, SCB. 

Annons:

Lavendla har sammanställt data från SCB och presenterar nu var i länet det finns flest skilsmässor. Det finns stora regionala skillnader i landet angående vilka som väljer att skilja sig. 

Störst risk i Kalmar – lägst i Vimmerby

Till undersökningen har man sammanställt data från 20 år tillbaka. På länsnivå är det flest skilsmässor per äktenskap i Kalmar kommun och Mönsterås kommun. Om man bor i Vimmerby eller Mörbylånga är det lägst risk för att hamna i en skilsmässa.  

I sammanställningen visas hur många procent av de gifta paren som skiljer sig varje år.  

Snittet i hela landet per år under en tjugoårsperiod är 1,46 procent. Motsvarande siffror för våra kommuner är följande: Kalmar 1,31 procent, Hultsfred 1,09 procent, Västervik 1,08 procent och Vimmerby 0,90 procent.  

Flest skilsmässor i storstäder

Ett äktenskap varar i genomsnitt 11 år. I Kalmar län är snittet 12,8 år, vilket är ett av de högsta snitten i landet.  

På riksnivå sker det flest skilsmässor i Stockholm. 

– Det är tydligt att äktenskapen är betydligt kortare i snitt i Stockholm jämfört med mindre städer. Vad det beror är förstås svårt att sia om, men det är nog ingen vild gissning att det korrelerar med möjligheterna att hitta en ny partner, säger Jakob Nordström, vd hos Lavendla Begravning & Juridik, i ett pressmeddelande

Längre äktenskap under kriser

Om man bara analyserar föregående år hade äktenskapen i landet ett högre genomsnitt på 12 år. Mellan 2009–2013 var längden i stället strax under tio år. 

– Äktenskapen i Sverige har enligt statistiken varit betydligt längre i perioder av lågkonjunktur och pandemi. Om det är en slump eller beror på att det är ekonomiskt tufft att skilja sig är svårt att veta med säkerhet, men statistiken visar att det finns en viss koppling, säger Jakob Nordström, vd hos Lavendla Begravning & Juridik.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt