Annons:

Jakten på nytt räddningstjänstfordon inledd – kostnaden uppgår till flera miljoner

Hultsfreds kommun beviljar startbesked för investering av ny släck- och räddningsbil till räddningstjänstens verksamhet. Foto: MostPhotos

Jakten på nytt räddningstjänstfordon inledd – kostnaden uppgår till flera miljoner

Hultsfreds kommun har beviljat startbesked för att upphandla en ny släck- och räddningsbil till räddningstjänsten. 
– Vi får därefter ta ställning till vad priset blir på fordonet, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Annons:

Kommunstyrelsens arbetsutskott gav under tisdagens sammanträde klartecken till räddningstjänsten att påbörja upphandling av ny släck- och räddningsbil. 

Det finns sedan tidigare 3,7 miljoner kronor avsatt i budget – och investeringen har flyttats fram för att vara genomförd när den nya brandstationen i Rosenfors står klar. En ny marknadsundersökning visar att priset för dessa fordon har ökat rejält och att kostnaden uppgår till cirka 5,5 miljoner kronor. Räddningstjänsten äskade ytterligare 1,8 miljoner vid budgetdialogen för att täcka mellanskillnaden. 

– Vi beräknar kostnaden till 5,5 miljoner kronor i investeringssammanhang. Det är inte billigt, men fordonen behöver successivt förnyas. Vi har sagt okej till att gå ut och upphandla ett nytt fordon och vi får se vad det landar i. Det finns inte så många leverantörer och det gör att priserna blir därefter, säger Lars Rosander (C). 

Det är med andra ord inte givet att det blir ett köp?

– Räddningstjänstens fordonspark behöver förnyas, men vi får ta ställning till det när upphandlingen visar vilka priser det handlar om. Det är naturligt slitage på de befintliga fordonen som behöver förnyas. I den mån man inte behöver en bil fasar man ut det äldsta fordonet, säger Lars Rosander. 

"Ska locka nya sökande till verksamheten"

Som tidigare nämnt låg kostnaden på 3,7 miljoner kronor för några år sedan och nu ser kostnadsbilden annorlunda ut. 

– Priserna höjs på grund av inflation, komponentbrist och minskad konkurrens. Det handlar också om en teknikutveckling som kostar pengar. 

För att leverans ska kunna ske under 2024 behöver upphandlingen påbörjas nu efter sommaren. Det nya räddningstjänstfordonet kommer placerad på den nya brandstationen i Rosenfors. 

– Tanken är att man ska locka nya sökande till verksamheten med ny brandstation och ny brandbil, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S).

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt