Katarina Genberg har tillsammans med Kenneth Rosén formgivit och layoutat utställningen som visar både det vackra och magiska i skogen och hur vi människor alltmer hotar livet i det stora gröna.
Foto: Privat
Tre rum är dedikerade till det vackra och det fina, med mångfalden och lite information. Dekorerat med mycket från skogen. Det sista rummet är en motpol till det.
– Ett kalhyggesrum kan man säga. På en vägg är det över 2 500 arter som är rödlistade som lever i skogen. De är inramade med en svart ram, där alla arter sitter i form av ett kors. Här är det röda människospår och en vissen gammal gran och i bakgrunden går motorsågen, beskriver Kenneth ”Kenna” Rosén.
Många månaders planering
Fågelklubben började planera den här utställningen redan för ett och ett halvt år sedan. Med målet att väcka diskussioner och låta problematiken få ännu mer uppmärksamhet.
– Många ser att det är en skog. Men nej, det är plantager. Man kan egentligen aldrig plantera en skog, utan bara enskilda träd som på sikt möjligtvis kan bli något som liknar en riktig skog. Överallt är den påverkad av människan. Och vi delar den med cirka 10 000 arter som har skogen som sitt hem. För många av dem går det inte så bra, de riskerar att försvinna, säger Kenneth Rosén.
Vad tänker du kring att fågelklubben får den här möjligheten att synas på Kopparslagaren?
– Det är jättebra, dels för de enskilda medlemmarnas engagemang, dels för att sprida budskapet naturligtvis. Det är väl inte många som vet hur det står still, eller till i skogen, rättar han sig.
– Många gånger ställer man det mot utkomst, sysselsättning, export och allt möjligt. Men går man till kärnan är människan den som sätter sig först och främst. Sätter sig över de som inte kan försvara sig, deras enda försvar är att bara tyst och stilla försvinna.
Kenneth Rosén och Katarina Genberg har formgivit och layoutat utställningen som pågår 2-10 september. Medverkande fotografer är Jan Karlsson, Thorbjörn Svahn, Bengt Falke, Ulla Falke och Lena Carlsson.