Annons:

Återkommande intresse för Lönneberga Mat & Hantverk –

Lönneberga Mat & Hantverk återkommer på lördag med bland annat Sjöborgens dryckeri, raggmunk, möjlighet att färga garn med växter och Anders Johansson från Hultsfred visar sin motorsågskonst. Foto: Privat

Återkommande intresse för Lönneberga Mat & Hantverk – "Så klart jättestolta"

Intresset för Lönneberga Mat & Hantverk är fortsatt stort. Årets arrangemang lockar rent av fler utställare än i fjol och nu hoppas hembygdsgillet på att mellan tre och fyra tusen människor ska hitta till hembygdsgården.

Annons:

Det är ett 70-tal utställare som anmält sig, något fler än 2022. Flera av dem är återvändare, men också andra helt nya dyker upp i Lönneberga Hembygdsgård för första gången på lördag.

Bland de nya märks bland annat Assar Karlsson från Ljungby som gör stålkorgar, Sjöborgens dryckeri från Moheda som säljer olika matdrycker och Annika Lissel, Jönköping, gör smycken av silver och titan.

– Det är fler hantverksutställare än matutställare, de är lite svårare att få tag i. Så har det varit några år nu, det är mycket som poppat upp efter pandemin. Det händer mycket samtidigt, så konkurrensen är stor, säger Malin Jonsson, sammankallande i arrangörskommittén.

Allt fler upptäcker arrangemanget

Även antalet besökare ökar märker Malin Jonsson, även om hon inte kan presentera en exakt siffra eftersom man inte tar något inträde. I år hoppas man på att det kommer mellan tre och fyra tusen besökare.

– Det verkar som det är fler som fått nys om Lönneberga Mat & Hantverk och vill se vad det är för något, samtidigt som det är många som återkommer år efter år. Det är ju lite hemvändardag, säger Malin Jonsson.

Hur tänker du kring att arrangemanget blivit så stort och populärt?

– Det är man lite stolt över, det är jätteroligt. Det är ju det vi vill, vi vill ha en levande landsbygd, att de ska komma och se vår fina hembygdsgård och det är jättekul när det händer något på orten. Att våra utställare vill återkomma är ett jättegott betyg, så vi är så klart jättestolta över att både de och besökarna återkommer varje år.

Ett digert program

Det här blir den 14:de upplagan. Ur programmet vill Malin Jonsson gärna lyfta möjligheten att färga garn. Britt Svensson från Ullmakerskan håller igång grytorna.

– Det är tio år sedan sist, i år med den möjligheten att prova på att färga obehandlat ullgarn med hjälp av växter, säger Malin Jonsson.

Några andra exempel är Anders Johansson från Hultsfred som visar sin motorsågskonst, Margareta Svensson, Ankarsrum, är årets gästkonstnär, hembygdsgillets egen stenbrytare är i gång vid två tillfällen, det blir musikunderhållning av durspelarna Fyrklövern och hemvändaren Urban Gunnarh på fiol och självklart blir det servering av raggmunk med fläsk i vanlig ordning.

För barnen finns ponnyridning, Lönneberga-Silverdalens NSF-Scoutkår har en workshop där man får binda vänskapsband och Svenska kyrkans barnverksamhet har pysselverkstad där barn kan pärla och måla.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt