Annons:

  • 200 mil bakom ratten för eleverna – nu är uppdraget slutfört

    Allt ifrån vattenslangar, elkablar och kabeltrummor till grillar, sängar och jättemycket skyltar har flyttats till Hultsfred. Material som går åt för att arrangera tävlingen i den här trakten 2024. Foto: Privat

  • 200 mil bakom ratten för eleverna – nu är uppdraget slutfört

    Isak Gustafsson, Alice Karlsson och Linnéa Karlsson tillsammans med P4 Jämtlands reporter Zack som gjorde ett inslag om lastningen. Foto: Privat

  • 200 mil bakom ratten för eleverna – nu är uppdraget slutfört

    Det har varit en annorlunda vecka för åtta elever på transportgymnasiet Syab. Foto: Privat

  • 200 mil bakom ratten för eleverna – nu är uppdraget slutfört

    Elever från Syab har transporterat O-Ringens förråd från Östersund till Hultsfred. 200 mil bakom ratten gav värdefulla erfarenheter inför framtiden. Foto: Privat

200 mil bakom ratten för eleverna – nu är uppdraget slutfört

Elever från transportgymnasiet har utfört uppdraget att flytta O-Ringens förråd från Östersund till Hultsfred. Det blev runt 200 mil bakom ratten. En erfarenhet som uppskattas av eleverna.
– Det har varit något helt annat än att lära i skolan, säger eleven Linnéa Karlsson.

Annons:

O-Ringen avgörs i våra trakter nästa år. Det betyder att också förrådet av material måste flyttas hit. Nya platsen som valts är Hultsfred.

Åtta elever och fyra lärare från Syab Transportgymnasium i Hultsfred fick uppdraget att transportera allt, hela den långa vägen från Östersund.

– Vi har varit iväg i fyra dagar med tre lastbilar och tre släp plus en minibuss som följt med som lite hjälpbil, för det är inte så lätt att hitta parkering för tre lastbil med släp i storstäderna, säger verksamhetschef Rickard Hermansson.  

Slutfört uppdraget 

Allt började som ett projekt redan i höstas tillsammans med Anders Strömbäck, projektledare Smålandskusten O-Ringen.

I veckan har en tredjedel av avgångseleverna varit iväg för att utföra uppdraget.

– Vi har transporterat allt ifrån vattenslangar, elkablar och kabeltrummor till grillar, sängar och jättemycket skyltar. Material som går åt för att arrangera tävlingen i den här trakten 2024.

Vad tycker du om att skolan fick det här uppdraget?

– Det är jättehäftigt, vi har aldrig gjort en så här stor resa tidigare med elever, säger Rickard Hermansson.

Totalt blev det runt 200 mil på vägarna. Mil som eleverna övningskört, från början till slut.

– De har lagt upp ett körschema som de gått runt på, på tre lastbilar och en personbil. Vi lärare har bara suttit bredvid.

Vad betyder det här för utbildningen och för eleverna att få den här möjligheten?

– Det är lite unikt att få åka iväg så långt och verkligen få sitta och köra i sådana längre pass. Det är normalt inte vad man gör på skolan, utan där kör man kortare pass och byter. Nu har eleverna kört i fyra dagar i sträck och de längsta passen har varit 70 mil. Så eleverna har inte bara fått se stora delar av Sverige, utan verkligen fått en känsla av hur det är att jobba som en som kör fjärrtransporter och ligger ute hela veckorna.

”Det är speciellt i sig”

Isak Gustafsson och Linnéa Karlsson är två av eleverna som samlat på sig erfarenheter för framtiden.

– Man har fått lära sig mycket om trafik över lag, vi har åkt många olika vägar. Vissa väldigt breda, andra väldigt smala. Sedan har vi även fått ge oss in i storstäderna med lastbil och släp och det är speciellt i sig. Vi är väldigt stora jämfört med cyklister och gående, så det är mycket att hålla koll på i storstäderna. Sådant upplever vi inte i Hultsfred och Vimmerby på samma sätt.

Klasskamraten Isak är också nöjd med veckan.

– Det har varit kul, det är ju inte likadant som att vara i skolan liksom. Man får se lite mer än att bara göra samma grej som man gör i skolan.

Har det gett dig någon inblick inför framtiden?

­– Ja, man har ju fått testa på att köra fjärrgods, och arbetet som sådan chaufför, så vet man hur det är.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt