Annons:

  • FÖRETAGAREN OM AVSTÄNGNINGEN AV GATAN: ”DE TRAMPAR PÅ MIG”

    "Jag behöver inte ha det finare, jag behöver en väg så mina kunder kan komma till mig. De trampar på mig", säger Tre Kronors ägare Sanger Ahmed om att kommunen tagit bort korsningen Norra Oskarsgatan/Nytorpsvägen. Foto: Lotta Madestam

  • FÖRETAGAREN OM AVSTÄNGNINGEN AV GATAN: ”DE TRAMPAR PÅ MIG”

    Lundhs Produktion AB har sitt lager på andra sidan Norra Oskarsgatan, så korsningen är saknad av delägaren Peter Lundh. Foto: Lotta Madestam

  • FÖRETAGAREN OM AVSTÄNGNINGEN AV GATAN: ”DE TRAMPAR PÅ MIG”

    Nytorpsvägen har stängts av strax norr om gamla Willys. Den biten har nu överlåtits till fastighetsägaren Trophi Fastighets AB. Tanken från början var att Willys skulle få en bättre parkering. Foto: Lotta Madestam

  • FÖRETAGAREN OM AVSTÄNGNINGEN AV GATAN: ”DE TRAMPAR PÅ MIG”

    En ny väg har byggts från Nytorpsvägen, mellan Nordic Wellness och bensinmacken. "Nu kan vi styra trafiken till där vi vill ha den", säger Simon Råsbacken. Foto: Lotta Madestam

  • FÖRETAGAREN OM AVSTÄNGNINGEN AV GATAN: ”DE TRAMPAR PÅ MIG”

    Så här ser det ut idag. Foto: Lotta Madestam

  • FÖRETAGAREN OM AVSTÄNGNINGEN AV GATAN: ”DE TRAMPAR PÅ MIG”

    Foto: Lotta Madestam

FÖRETAGAREN OM AVSTÄNGNINGEN AV GATAN: ”DE TRAMPAR PÅ MIG”

Nytorpsvägen har stängts av för trafik ut på Norra Oskarsgatan. Korsningen har tagits bort som en del i vägprojektet. Nu vittnar företagare om märkbara försämringar.
– Jag är förtvivlad, de trampar på mig. Direkt förlorade jag många kunder som inte hittar in till pizzerian, säger Sanger Ahmed, ägare av Tre Kronor.

Annons:

Vägen har stängts av för trafik mellan Norra Oskarsgatan och en bit in på Nytorpsvägen, strax norr om gamla Willys. Den fastigheten ägs av Trophi Fastighets AB, som efter Willys flytt bara har Tre Kronor som hyresgäst.

Ägaren Sanger Ahmed är förtvivlad, han hävdar att förändringen slagit hårt mot företaget.

– Mina kunder minskade jättemycket direkt när det inte längre gick att köra in från Norra Oskarsgatan. Tidigare var parkeringen full av bilar, nu är den nästan tom. Mina kunder hittar inte in till mig, utan de kör bara förbi och vänder inte tillbaka, säger han förtvivlat.

Hur stor försäljning skulle du säga att du förlorat på omläggningen av trafiken?

– 80 procent. Och det blir säkert värre på sommaren, för jag brukar ha mycket turister som kör in och äter här.

Sanger Ahmed har vänt sig till kommunen som han menar pratat vänligt med honom.

– Det hjälper inte. De har stängt min väg! Jag har redan köpt pizzerian och nu måste jag satsa 120 000 kronor på en fettavskiljare. Det känns inte roligt att satsa när jag inte vet hur försäljningen kommer gå. Jag lägger massa pengar i skatt, har höga driftskostnader på el och hyra och två anställda som jag betalar lön till. 

– Kommunen säger att det blir finare på Norra Oskarsgatan. Jag behöver inte ha det finare, jag behöver en väg så mina kunder kan komma till mig. Jag är förtvivlad, de trampar på mig, tillägger han med allvar i rösten.

Har lager på andra sidan 

Grannen Peter Lundh, delägare av Lundhs Produktion AB är inte heller positiv. Företaget har sitt lager på andra sidan Norra Oskarsgatan, så korsningen är saknad.

– Det blir komplicerat både när vi ska visa våra kunder till lagret, när vi ska flytta material från lagret till butiken och när vi får leveranser med lastbil. Man måste köra en omväg på några hundra meter, som en u-sväng runt macken. Eller köra in norr ifrån från Silverslättsvägen, men det lär väl ta många år innan de lära sig. Det här är inte genomtänkt alls, säger han.

Hur många transporter skulle du säga att det rör sig om?

– Det är 10-20 leveranser och utöver det ett tio-tal kunder i veckan som ska till lagret, säger Peter Lundh.

”Snarare positivt”

På samma sida om Norra Oskarsgatan finns också Emåmejeriet. Dan Henriksson, platsansvarig, säger sig inte ha hört något negativt, utan han ser snarare positivt på förändringen.

– För tillfället upplever vi inte att det är en nackdel och jag har heller inte hört någon chaufför säga något. Vi använder den nya vägen längs med macken och transporter norr över går ändå förbi Ikea Industry. Utan möjligen att det snarare blir till det bättre, korsningen vid gamla Willys har varit lite otäck, säger han.

Sålt den markbiten

Förklaringen till förändringen sträcker sig egentligen flera år tillbaka, enligt Simon Råsbacken, projektledare på ÖSK.

– När detaljplanearbetet för kvarteret Batteriet gjordes inför nya byggnationen av väg och VA tittade man samtidigt på om det gick att lösa på något sätt, så Willys skulle få en bättre parkering.

– Det var ett gammalt önskemål, så vi frigjorde det området i detaljplanen, så det fanns chans för fastighetsbolaget att köpa den tomten. Det gjorde de tidigare i år, berättar Simon Råsbacken.

Kommunens ambition är att få ut den mesta trafiken som är i det området, i synnerhet de tunga transporterna, norr över på Nytorpsvägen mot Silverslättsvägen.

Som en del i detta anlades också en ny väg från Nytorpsvägen till Handelsvägen, mellan Nordic Wellness på ena sidan samt den blivande restaurangen och OKQ8-macken på andra. Utöver det finns en väg norr om nya handelsområdet.

Hur tycker du resultatet blivit?

– Jag tycker nog vi fått till det ganska okej. I och med det här kan vi styra den tyngre trafiken dit vi vill och inte ha dem åkandes på Norra Oskarsgatan, där vi har annan trafik. Jag hade möte med några av transportörerna i förra veckan och de ser inga problem så länge vi ser till att de kan ta sig till och från dit de ska.

Vad har du fått för reaktioner på det här?

– Egentligen ingenting, mer än från pizzerian Tre Kronor, som vill ha en utfart mot vägen. Jag ser en brist från fastighetsägaren som inte informerat ordentligt. Det blir en omväg på några hundra meter, men de har ju samma synlighet som innan. Nu får vi en fin infart till Hultsfred via Norra Oskarsgatan. Så ser man till de fastigheter som ligger utmed vägen kommer de synliggöras mer eftersom området är mycket finare och vi får en fin gång- och cykelväg. Då vill man ju ha så några överfarter som möjligt.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt