Länsborna har svårt att veta hur man ska bete sig när någon sörjer. Bilden är en genrebild.
Foto: MostPhotos
Rapporten visar att länsborna tycker att man generellt borde prata mer om döden. Det är 45 procent som angett det. Däremot är det tydligaste i rapporten att många i länet har svårt att närma sig andra i sorg.
När det kommer till att stötta någon som förlorat en anhörig tycker länsborna att det är svårt att veta vad som förväntas av dem. Rapporten visar att fler än varannan, 55 procent, tycker det är svårt att veta vad de ska säga och hur de ska bete sig runt någon som sörjer.
– Jag tycker inte att resultatet är särskilt förvånande med tanke på hur våra traditioner förändrats. De har skiftat från att den närmsta familjen tar hand om den som gått bort till att vi idag håller så mycket som möjligt av döden på en armlängds avstånd. Det gör också att många känner sig osäkra på vad som anses okej eller inte, exempelvis om de får nämna personen som dött överhuvudtaget, och att man är rädd för att trampa fel. Ju mindre vi kommer i kontakt med döden, desto mer komplicerad blir också relationen till döden i sociala sammanhang, säger Conny Sohlberg, begravningsentreprenör på Fonus, i ett pressmeddelande.
Länsborna har svårt
Fyra av tio upplever att andra haft svårt att veta vad de ska säga till dem.
– Jag sa till alla mina kompisar att jag inte ville prata om min mammas sjukdom och blev arg när folk hörde av sig och frågade hur jag mådde. Samtidigt blev jag sur och ledsen när de inte gjorde det. Trots att jag var som en tickande bomb under den här perioden, önskade jag att folk inte hade lyssnat på mig när jag sa att jag inte ville umgås eller prata om det. Självklart är det en balansgång från person till person, men jag hade behövt någon som tog mig i handen och bestämde vardagliga saker åt mig, som att ta en fika eller ett glas vin, säger Marie Johansson Maltez, som förlorade sin mamma för fyra år sedan.
Var fjärde i Kalmar län tycker att det är svårt att veta hur länge och hur mycket man förväntas sörja en avliden, mer än var femte har känt social press över hur de ska bete sig på en begravning och var femte har känt press över hur de förväntas se ut vid en begravning. Var sjätte har också känt press över att gråta eller visa sig ledsen.
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag Fonus.