Annons:

Här drar KLT ned – ännu fler linjer ska ses över

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Här drar KLT ned – ännu fler linjer ska ses över

KLT:s ekonomi är allt annat än i balans. Nu är det klart att man drar ned på linje 106 mellan Kalmar och Färjestaden. Fler busslinjer med få resenärer kan komma att få indragna turer.

Annons:

Kalmar länstrafik, KLT, brottas med stora ekonomiska bekymmer. Den senaste prognosen pekar mot ett underskott under innevarande år på 55 miljoner kronor. Arbetet med åtgärder för att förbättra ekonomin fortsätter.

Under torsdagen sa kollektivtrafiknämnden ja till ett förslag om effektiviseringar i länets busstrafik i samband med tidtabellskiftet i augusti nästa år. 

Det innebär en utglesning av linje 106 mellan Kalmar och Färjestaden. Det innebär att turerna mitt på dagen trappas ned från halvtimmestrafik till timmestrafik. 

Åtgärden väntas ge en besparing på cirka en miljon kronor per år. 

Tittar bredare i höst

Men det räcker förstås inte. Under hösten kommer därför nämnden göra en djupare analys av busslinjer med få resenärer i både norra och södra delen av länet. Målet är att finna besparingar på 1-1,5 miljoner kronor.

Vad gäller närtrafiken har ett niopunktsprogram tagits fram. Det handlar bland annat om en översyn av tidtabellen för att minska parallell trafik, ökad planeringstid för trafiken och en översyn kring vem som har möjlighet att boka resa. 

"Åtgärderna ska nu analyseras vidare och arbetas in i verksamhetsplan 2024. Någon säker bedömning av den ekonomiska effekten är svår att göra. En första uppskattning är dock att åtgärderna kan leda till en kostnadsminskning på drygt två miljoner kronor på helårsbasis", skriver regionen.

Kristdemokraterna och Moderaterna yrkade här på att ge KLT i uppdrag att omforma närtrafiken i vissa kommuner och pekade på hur Värmland utvecklat närtrafiken som en möjlig modell. KD och M reserverade sig mot beslutet till för mån för sitt eget förslag.

Ska se över regelverket

Nämnden godkände också en utredning av handläggning för sjukintyg, idébeskrivningar till utredningsuppdrag för tidtabellstyrd färdtjänst samt att se över och vid behov uppdatera gällande regelverk för Kalmar län. 

"Tidtabellstyrd färdtjänst är tänkt att göra det möjligt till ökad samåkning som leder till bättre resursnyttjande och mer miljömässigt hållbara resor", skriver regionen.

Hur en sådan färdtjänst kan byggas upp påbörjas nu arbetet med. Tillsammans med hälso- och sjukvårdsförvaltningen, primärvården och psykiatrin kommer KLT se över hur handläggning av sjukintyg för sjukresor kan utformas.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt