Annons:

Första åtgärden: Fler vuxna på gågatan ska öka tryggheten

Vuxennärvaron ska öka på gågatan och Tors plan under vecka 44 och 45, som en första åtgärd efter det möte som arrangerades för en månad sedan. Foto: Lotta Madestam

Första åtgärden: Fler vuxna på gågatan ska öka tryggheten

Vuxennärvaron ska öka på gågatan och Tors plan under vecka 44 och 45. Syftet är tydligt.
– Med mer folk på torget blir det en känsla av trygghet. Jag blir så irriterad på folk som frågar om vi byggt det här för knarkarna, säger Linus Ivarsson, säkerhetsansvarig och trygghetsstrateg på kommunen.

Annons:

Det här är en första åtgärd från kommunens Brotts- och trygghetsgrupp efter det möte som arrangerades för att företagare slagit larm om otrygghet, knarkhandel och bråk på gågatan.

– Vi märker att flera näringsidkare längs gågatan upplever någon form av oro i olika dimensioner. Så vi har sagt att vi ska försöka göra någonting åt det, säger Linus Ivarsson.

Som en första åtgärd kommer det vara fler vuxna på gågatan under vecka 44 och 45.

– Det är ju höstlov, så vi tänker att det kanske blir oroligt på gågatan då ungdomarna är lediga. Vi ska föra loggbok på det här, så vi verkligen förstår vad som händer och sker. Är det ett stort problem som vi också upplever det, så är det kanske något vi behöver fortsätta med i någon form, säger Linus Ivarsson.

Skapa relationer

Vuxennärvaron ska öka med hjälp av barn- och ungdomsstödjarna och Linus Ivarsson har också pratat med frivilliga från FRG, Frivilliga Resursgruppen, som visat intresse för att följa med.

– Vi vill inte bara skapa vuxennärvaro, använder vi våra barn- och ungdomsstödjare får vi en win-win-situation där vi får möjlighet att skapa en relation och prata med de som eventuellt är lite oroliga, så vi kan jobba vidare med det här, klargör Linus Ivarsson.

Vill få fler att vistas på gågatan

Som ett led i att försöka få fler människor att vistas på gågatan och Tors plan arrangeras en rad aktiviteter.

I samarbete med handlarna genomförs en spökjakt, fritidsgården har aktiviteter för alla åldrar på torget tisdag-torsdag, Nordic Wellness arrangerar Rosa Hultsfred redan idag lördag och två gympapass flyttas i veckan från klubben till torget, som ÖSK lovat pynta med Halloweentema.

– Med mer folk på torget blir det en känsla av trygghet. Vi vill att ”vanliga” medborgare ska komma till torget och uppleva hur fint det är och hur trevlig miljön är. Jag blir så irriterad på folk som frågar om vi byggt det här för knarkarna? Klart att vi inte har, säger Linus Ivarsson och fortsätter:

– Men då måste medborgarna vilja gå dit, annars blir det en plats för gäng och knarkare, om man uttrycker det så. Sedan kan vi inte skapa aktiviteter varje vecka, men om fler människor rör sig i den miljön som upplevs otrygg idag, så upptäcker man förhoppningsvis att den inte är så otrygg.

Ser du någon risk i att ”buset” bara flyttar till en annan plats?

– Jag är inte dummare än att jag förstår att det kriminella, om det nu är så mycket kriminellt, flyttar på sig. Självklart, för man vill inte synas när man dealar narkotika eller vad det nu är. Då kommer det flytta, men då får vi väl vara glada att det inte är på en plats där vi vill ha vanligt folk. För vi når inte dit att vi får det att sluta, utan då får vi väl flytta det. De ska inte vara på vårt torg.

Parallellt har man ett hjul som snurrar med näringslivet i hela Hultsfreds kommun.

– Egentligen handlar det om att vi på kommunen måste få någon form av lägesbild, vad är det som är problemet och vad kan vi göra åt det. Vi kan inte bara höra att folk är otrygga, vi måste förstå vad som skapar otryggheten, så vi kan hjälpas åt tillsammans kommunen, näringslivet, polisen och medmänniskorna.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt