Annons:

Hon tog hem SM i ostkakebakning – finalen kan hamna i Vimmerby nästa år

Susanne Höglander vann SM i ostkakebakning i helgen och flankeras av tvåan och trean, som var Malin Klasson respektive Amalia Jonsson. Foto: Pressbild

Hon tog hem SM i ostkakebakning – finalen kan hamna i Vimmerby nästa år

I helgen var det dags för final i Svenska Mästerskapen i ostkaka. Finalen avgjordes på Åsa Herrgård i Lammhult. Susanne Höglander upprepade sin tidigare bedrift och blev SM-vinnare.

Annons:

Ostkaka hör Småland till. Inte undra på att det var så många med Smålandskoppling som tävlade om SM-guldet när Ostkakans Vänner arrangerade kampen om ostkakan igen. 

Finalen arrangerades på Åsa Herrgård under söndagen och totalt nio finalister hade gått vidare från de tre deltävlingarna i Ryssby, Vrigstad samt Axelssons i Aby utanför Målilla. 

Överst på pallen som SM-vinnare 2023 hamnade Susanne Höglander från Lammhult. Hon har redan ett SM-guld i ostkakebakning sedan tidigare. 

Motiveringen till Höglanders vinst löd: 

"Utseendet är perfekt och precis som en ostkaka ska vara. Den har rätt konsistens med lagom tuggmotstånd och smak av bittermandel. Varje tugga är en smakrik och njutbar upplevelser".

– Att stå här som vinnare ännu en gång känns helt otroligt. Jag är både överraskad och glad, säger Susanne Höglander i ett pressmeddelande.

Final i Vimmerby 2024

Malin Klasson från Värnamo tog andraplatsen och bronset gick till Amalia Jonsson från Vetlanda. Vinnaren får uppdraget att baka ostkaka till alla gäster på Ostkakans Vänners årsmöte i mars nästa år. 

Ostkakorna bedöms efter färg och utseende, konsistens samt lukt och smak. I juryn satt Margareta Bengtsson Kramer som vann förra årets tävling, Bo Frank tidigare kommunalråd i Växjö samt ostkakebagaren Birgitta Nilsson.

Eventet var ett välbesökt sådant.

– Det var riktigt roligt med så mycket folk på plats. Det var 60 till 70 personer i dag och ett 45-tal vid deltävlingen hos Axelssons i Aby. Så tävlingen har följts av många och många fler än det brukar vara. Vi har sagt att vi nog alltid kommer ha finalen på fars dag, för far kan inte få en bättre present än att bli bjuden på småländsk ostkaka av sina barn, säger Åke Carlsson från Ostkakans Vänner.

Tävlingen har arrangerats sedan 2005 och nästa år väntas det bli final i Vimmerby.

– Det lutar åt att vi har finalen på Astrid Lindgrens Näs nästa år, säger Åke Carlsson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt