Annons:

Vill vara en röst för vindkraftskritikerna – tänker att förtroendet kan påverkas

Bolag vill etablera vindkraftverk på stiftets marker i Mörlundatrakten. Det får Anders Andersson att lyfta tre frågor på stiftsfullmäktige. Foto: Pixabay

Vill vara en röst för vindkraftskritikerna – tänker att förtroendet kan påverkas

Anders Andersson (KD) vill vara en röst för kommuninvånare som reagerar och vill ha svar på hur man tänker när bolag vill etablera vindkraftverk på stiftets marker i Mörlunda. Exempelvis lyfter han frågan hur man tror att stiftets agerande kan komma att påverka förtroendet för Svenska kyrkan.

Annons:

I morgon fredag sammanträder Stiftsfullmäktige i Linköpings stift, som består av 65 ledamöter, på Vårdnäs Stiftsgård.

I egenskap av ensam ledamot med hemort i Hultsfreds kommun och Aspelands pastorat lyfter Anders Andersson tre frågor kopplade till planerna på att etablera två vindkraftsparker på stiftets mark i Mörlunda.

– Hur tror egendomsutskottet att stiftets agerande i vindkraftsetableringen inom Aspelands geografiska område kommer påverka förtroendet för Svenska kyrkan och samhörigheten mellan stift och församling, gällande församlingsmedlemmar i Mörlunda/Tveta, frågar sig Anders Andersson.

Två områden på stiftets mark 

Enligt Anders Andersson har det framkommit att stiftet varit positiv till de bolag som önskar etablera sig på stiftets marker. Samtidigt som han kan konstatera att det saknas aktuell vindbruksplan för Hultsfreds kommun.

– Stiftet är det oftast koncensus och så bör det vara, men jag tvekar ändå inte att vara en röst för kommuninvånare som reagerar och vill ha svar på hur man tänker när stiftets marker blir aktuella för vindkraftverk, säger Andersson.

Han ställer också frågan till egendomsutskottets ordförande Anders Ljung varför stiftet inte inväntar kontakter med vindkraftsbolag tills en ny vindbruksplan är antagen för Hultsfreds kommun?

Han vill också ha svar på om det är rimligt att bolag redan håller informationsmöten och beskriver sin tilltänkta etablering med vindkraftsverk på stiftets marker som alla har en höjd på det dubbla mot det som nu gäller i vindbruksplanen?

Läs också: Här kan 18 verk på 300 meters höjd bli verklighet.

Läs också: Här kan det bli aktuellt med vindkraftspark i kommunen.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt