Annons:

  • Här är nästa område som fått ny belysning för att spara pengar – dimras nattetid

    Gnöttlerum har fått ny gatubelysning där en annan nyhet är att ljusmängden går ner nattetid mellan klockan 22.00-06.00. Foto: Lotta Madestam

  • Här är nästa område som fått ny belysning för att spara pengar – dimras nattetid

    På en del av gång- och cykelvägen, från padelhallen till Knektagården, längs Östra Långgatan har närvarodetektorer installerats. Foto: Lotta Madestam

Här är nästa område som fått ny belysning för att spara pengar – dimras nattetid

Arbetet med att byta till LED i gatubelysningen fortsätter, nu i Gnöttlerum där dimringsschema är en annan nyhet.
– På några ställen har vi även testat närvarodetektorer, det är nog den lösning vi kommer ha framåt där det inte är så mycket rörelse, säger Jens Karlsson, projektchef på ÖSK.

Annons:

För två veckor sedan påbörjades arbetet med att byta ut gatubelysningens armaturer i Gnöttlerum, som ett led i arbetet för att sänka kommunens energianvändning och därmed kostnaderna.

– Det hänger ihop med alla seriebyten vi har, att vi ska byta ut till effektivare belysning. Att det här görs nu i Gnöttlerum är att skåp och sådant var i så pass dåligt skick att det behövde bytas. Dessutom vill vi gå ifrån det abonnemang vi har, där vi betalar schablonmässigt och inte efter mätt energiåtgång, förklarar Jens Karlsson, som ser att kommunen kommer spara ungefär 6 000 kilowattimmar per år i Gnöttlerum.

En bidragande orsak är att man satsar på även dimringsschema där ljusmängden går ner nattetid mellan 22.00-06.00. Något som testats i området Evahagen i Virerum. 

Mest effektiva lösningen

Den annars mest effektiva lösningen är närvarodetektorer som installerats på en del av gång- och cykelvägen, från padelhallen till Knektagården, längs Östra Långgatan och på Vinkelgatan i Hultsfred, som blev aktuellt i samband med sommarens VA-sanering.

– Den investeringen kostar ju lite mer, men är nog den lösning vi kommer ha framåt på främst gång- och cykelvägar där det inte är så mycket rörelse. Då är det neddimrat hela tiden kan man säga förutom när någon kommer, då går det upp i full effekt, förklarar Jens Karlsson.

Finns det något nytt område ni går i gång med efter Gnöttlerum?

– Det vanliga är att vi byter till LED i samband med andra arbeten som måste göras, plus att vi har en del områden som vi ser att vi behöver göra av belysningsskäl. Vi kommer ha fokus på elområde fyra, från Ödhult och söder ut, med hänsyn till rådande elpriser. Det var därför vi gjorde det stora LED-projektet i Virserum förra hösten, för det är där vi kan spara mest pengar just nu. 

– Annars vill vi gärna komma i gång även i Målilla och Mörlunda, men där har Trafikverket så många vägar så vi kommer inte vidare där om inte de är med på tåget. Det enda de flaggat för att de vill göra är Silverdalen och då passar vi på att göra vårt arbete samtidigt. Det blir förmodligen under 2024.

Arbetet i Gnöttlerum blev klart under onsdagen.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt